Sari la conținut

Incredibil! S-a descoperit ce alimente consumă centenarii din întreaga lume

Centenar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Alimente consumate de centenari

Alimente consumate de centenarii. Regiunile în care trăiesc centenarii sunt peste tot în   lume: Japonia, Italia și chiar California, etc. Locuitorii din toate aceste regiuni au un lucru în comun: Consumă următoarele alimente: leguminoase, cartofi, usturoi, ulei de măsline, avocado, somon, pâine integrală cu aluat de grâu, roșii, vin.

Alimente pentru longevitate

Leguminoasele sunt un aliment de bază în majoritatea zonelor albastre (zonele cu centenare). Conțin cantități esențiale de antioxidanți, fibre și alți nutrienți care ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și la combaterea bolilor.

Cartofii albi sunt considerați un aliment de bază pentru cei care locuiesc pe insula Ikaria din Grecia, în timp ce cartofii dulci violet sunt consumați în mod regulat în zona Okinawa. Acestea din urmă conțin substanțe fitochimice numite antociani, despre care se știe că ajută la prevenirea o mulțime de boli. Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogați în vitaminele A, B6, C și potasiu. Are și o mulțime de fibre. Deși mulți cred că cartofii albi sunt nesănătoși din cauza conținutului lor ridicat de carbohidrați, experiența arată că nu este cazul – îi ajută pe ikarieni să prevină dezvoltarea diabetului și, de asemenea, să mențină tensiunea arterială scăzută.

Centenarii din Okinawa consumă în mod regulat usturoi

Aliment consumat de centenari
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Locuitorii prefecturii Okinawa, Japonia, mănâncă în mod regulat usturoi. Un articol publicat de National Geographic susține că acest produs este considerat „unul dintre cele mai puternice remedii ale naturii”. Este asociată cu un risc redus de a dezvolta anumite boli care apar de obicei odată cu vârsta.

Mai exact, raportul Antioxidants afirmă că usturoiul conține antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii care ajută la prevenirea dezvoltării anumitor tipuri de cancer, diabet și boli cardiovasculare.

Icarienii folosesc și ulei de măsline zilnic. Un raport publicat în revista cu sursă deschisă Nutrients spune că uleiul de măsline extravirgin neprocesat are o listă lungă de beneficii dovedite pentru sănătate, făcând comunitățile mediteraneene mai longevive.

De exemplu, s-a descoperit că uleiul de măsline ajută la controlul greutății, normalizează tensiunea arterială, reduce riscul anumitor tipuri de cancer și îmbunătățește sănătatea generală datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Orașul californian Loma Linda este una dintre cele cinci zone albastre. Comunitatea locală aderă la o dietă predominant vegetariană, consumând avocado în mod regulat. Ajută la scăderea colesterolului și conține cu 30% mai mult potasiu decât bananele. Somonul conține cantități mari de acizi grași omega-3, care s-au dovedit că susțin sănătatea inimii și reduc riscul de boli cardiovasculare și, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de inflamație cronică.

Insula italiană Sardinia este o altă regiune inclusă în Zona Albastră. Membrii comunității locale mănâncă alimente precum năut, lapte de capră și pâine cu aluat. Sardinii iubesc roșiile nu mai puțin. Italienii folosesc această legumă în multe dintre preparatele lor. Roșiile conțin licopenul antioxidant, care este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și capacitatea de a normaliza tensiunea arterială, de a reduce riscul de sindrom metabolic și de accident vascular cerebral și de a îmbunătăți sănătatea inimii.

Locuitorii multor regiuni din Zona Albastră includ în mod regulat un pahar de vin roșu ca parte a dietei lor. Sardinii beau un vin roșu special numit vin Cannonau. Unele cercetări sugerează că vinul roșu poate fi benefic pentru sănătatea inimii datorită conținutului său de antioxidanți și polifenoli. Desigur, cu orice alcool, moderația și uneori aprobarea unui medic este importantă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel