Sari la conținut

Indicele de corecție care te ajută să primești o pensie mai mare

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiei

Recalcularea pensiilor este un proces deosebit de important și așteptat în rândul pensionarilor din România, având un impact semnificativ asupra nivelului de trai al acestora.

Potrivit calendarului, recalcularea pensiilor va începe pe data de 1 mai 2024, marcând un moment crucial pentru aproximativ 5 milioane de dosare de pensii care vor fi supuse acestui proces. Din acest număr imens, aproximativ 3 milioane de români vor avea parte de a doua majorare a pensiei, în timp ce 1,6 milioane de pensionari vor rămâne cu aceeași sumă a pensiei.

Un aspect important este că persoanele care au muncit mai puțin de 25 de ani nu vor primi puncte de stabilitate în cadrul recalculării, ceea ce poate afecta nivelul pensiei lor.

Echitate în sistemul public de pensii

Invitată în emisiunea ”În fața națiunii”, cu Radu Tudor, de la Antena 3 CNN, Simona Bucura Oprescu a explicat că toate modificările sunt menite să vină în ajutorul beneficiarilor.

”Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit. Beneficiezi de pensie din 1966 până astăzi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile. Și atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii.

Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă. Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%. Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, a explicat Simona Bucura Oprescu  la Antena 3 CNN.

Câți bani vor primi seniorii în plus

Sumele pe care românii le vor primi în plus după recalcularea pensiilor vor fi stabilite pe baza mai mult criterii.

De exemplu, unul dintre factorii care vor duce la creșterea mai mare a veniturilor sunt punctele de stabilitate.

”Punctele de stabilitate ne ajută în special să adecvăm pensiile cu venituri mici. De exemplu, în indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români.

Avem și români care au intrat, din cauza faptului că au intrat prin pensie din invaliditate, poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate.

Dar avem și români care au 35 de ani de cotizare pe salariul minim pe economie și care au tot 1281 de lei pensia minimă. Și atunci, pentru a face și aici o adecvare a pensiilor, am venit cu aceste puncte de stabilitate”, a mai spus Ministrul Muncii.

Cum se acordă punctele de stabilitate

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Indicele de corecție

Un alt factor care va afecta valoarea pensiei după recalculare este indicele de corecție.

Indicele de corecţie este un parametru care intră în calculul pensiei, introdus prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 170. Acesta este prevăzut să se aplice tuturor persoanelor înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv data de 1 ianuarie 2011.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a explicat cum vor crește pensiile în funcție de indicele de corecție de care pensionarii au beneficiat.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Observator.

Iată, în tabelul de mai jos, evoluția indicelui de corecție, unde se vede cine a beneficiat de indice de corecție mai mare sau nu a beneficiat deloc.

Sursă foto: CNPP

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel