Sari la conținut

Infarct: semne de avertizare „mai puțin frecvente” ale unui atac de cord despre care trebuie să știți

infarct la femei
Sursă foto: pixabay

Sunați la 112 dacă credeți că aveți un atac de cord. Ai crede că îți vei da seama când ți se întâmplă un astfel de eveniment care pune viața în pericol, dar cunoști toate simptomele?

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la semnele de avertizare „mai puțin frecvente” ale unui atac de cord. British Heart Foundation (BHF) a avertizat că o „senzație bruscă de anxietate”, asemănătoare unui atac de panică, ar putea fi un semn că inima este lipsită de oxigen.

Un alt simptom potențial al unui atac de cord include tusea excesivă sau respirația șuierătoare, care este cauzată de acumularea de lichide în plămâni. „Simptomele atacului de cord pot persista zile întregi sau pot apărea brusc și neașteptat”, au declarat experții de la BHF.

Simptomele mai frecvente de așteptat pot include:

  • Durere în piept sau disconfort
  • Durere în piept care se extinde la gât, maxilar, spate, stomac sau brațe
  • Senzație de greață, amețeală sau lipsă de aer.

Rețineți că oamenii au o toleranță diferită la durere. Ceea ce poate fi un ușor disconfort pentru o persoană poate fi extrem de dureros pentru altul.

„Nu întârziați să mergeți la spital. Dacă amânați, este mai probabil să suferiți leziuni cardiace grave și să aveți mai multe șanse să aveți nevoie de terapie intensivă și să petreceți mai mult timp în spital”.

Pași de urmat atunci când apare un atac de cord

După ce ați alertat 112 despre un posibil atac de cord, cel mai bine este ca persoana afectată să se așeze și să se odihnească.

Dacă este în apropiere, persoana suspectată de infarct ar trebui să ia 300 g de aspirină în timp ce așteaptă sosirea ambulanței.

BHF vrea să risipească mitul că un atac de cord va fi doar un eveniment extrem de dureros, care are ca rezultat o persoană întinsă pe podea, inconștientă.

Oricine cade inconștient, și nu respiră, este probabil să aibă un stop cardiac.

Ambulanța St John a explicat: „Un stop cardiac are loc atunci când inima cuiva se oprește”.

Orice persoană care participă la un stop cardiac până la sosirea paramedicilor este probabil să fie instruită de către operator (la telefon) cum să facă RCP.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: