Sari la conținut

Cheaguri de sânge: două tehnici pentru a vă salva de un atac de cord sau un accident vascular cerebral

Din cuprinsul articolului

Coagularea sângelui vă poate salva sau pune capăt vieții. Când un vas este rănit, un cheag de sânge oferă o protecție importantă pentru a permite rănii să se vindece. Cu toate acestea, dacă blochează fluxul sanguin, poate apărea un accident vascular cerebral.

După rănire și odată ce rana este vindecată, organismul dizolvă în mod natural un cheag de sânge. Uneori, totuși, se poate forma un cheag de sânge în interiorul vaselor de sânge fără o vătămare evidentă și nu se disipează în mod natural.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat: „Cheagurile de sânge pot fi prevenite”. Pentru a minimiza riscul de apariție a unui cheag de sânge care pune viața în pericol, CDC recomandă „să vă plimbați la fiecare una sau două ore” atunci când puteți face acest lucru.

Deplasându-vă, puteți îmbunătăți fluxul sanguin, ceea ce poate fi ajutat și prin „întinderi ale picioarelor așezate”.

Aceasta include ridicarea și coborârea călcâielor în timp ce țineți degetele de la picioare pe podea, apoi faceți același lucru prin mișcarea degetelor de la picioare în sus și în jos în timp ce țineți călcâiele pe podea.

Simptomele cheagurilor de sânge

Societatea Americană de Hematologie a enumerat posibilele simptome ale unui cheag de sânge, în funcție de locul în care acesta apare în organism.

Dacă cheagul de sânge apare în mușchiul inimii, vă puteți aștepta să experimentați:

  • Greutate sau durere în piept
  • Disconfort în zonele superioare ale corpului
  • Dificultăți de respirație
  • Greaţă
  • amețeală

Dacă cheagul de sânge apare în creier, pot exista simptome precum:

  • Slăbiciune a feței, brațelor sau picioarelor
  • Dificultate de a vorbi
  • Probleme de vedere
  • Durere de cap bruscă și  severă
  • Ameţeală.

Când un cheag de sânge este în braț sau picior, pot apărea dureri, umflături, sensibilitate și căldură bruscă sau treptată.

Pentru un cheag de sânge în plămâni, vă puteți aștepta la o durere ascuțită în piept, o inimă accelerată, dificultăți de respirație, transpirație, febră sau/și tuse cu sânge.

Dacă un cheag de sânge este în abdomen, ar putea exista dureri abdominale severe, vărsături și/sau diaree.

Societatea Americană de Hematologie a declarat că cheaguri de sânge „pot apărea în vene sau artere”.

Ambele părți ale sistemului circulator al corpului, venele și arterele funcționează diferit.

Organizația a explicat: „Venele sunt vase de joasă presiune care transportă sângele deoxigenat departe de organele corpului și înapoi la inimă.

Un cheag anormal care se formează într-o venă poate restricționa întoarcerea sângelui la inimă și poate duce la durere și umflături pe măsură ce sângele se adună în spatele cheagului”.

Un exemplu în acest sens ar fi tromboza venoasă profundă (TVP), care poate ajunge să fie „extrem de periculoasă”.

„Arterele, pe de altă parte, sunt vase musculare, de înaltă presiune, care transportă oxigen și sânge bogat în nutrienți de la inimă către alte părți ale corpului, au continuat experții.

Coagularea care apare în artere este de obicei asociată cu ateroscleroza, un depozit de placă care îngustează interiorul vasului.

Pe măsură ce trecerea arterială se îngustează, mușchii arteriali puternici continuă să forțeze sângele prin deschidere, iar presiunea ridicată poate provoca ruperea plăcii.

Unul dintre principalii factori de risc pentru un cheag de sânge este obezitatea, motiv pentru care mișcarea corpului este crucială.

Integrarea exercițiilor zilnice în rutina ta va face minuni pentru sănătatea ta, precum și va minimiza riscul de cheaguri de sânge care pun viața în pericol.

Prin exerciții fizice, minimizați și alți factori de coagulare a sângelui, cum ar fi:

  • Imobilitate
  • Diabet
  • Tensiune arterială crescută
  • Colesterol ridicat.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel