luni, noiembrie 29, 2021

Infarctul miocardic este o urgenţă medicală în care circulatia sangvină a cordului este blocată brusc, determinând moartea muşchiului cardiac prin lipsa de oxigen. Majoritatea atacurilor de cord

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știți despre cancerul de stomac sau ...

sunt provocate de o afecşiune care blochează circulaţia uneia dintre arterele coronare cu grăsimi calcificate. Arterele coronare aduc sânge bogat in oxigen şi substanţe nutritive la inimă. Dacă acestea sunt blocate, muşchiul miocardic sufera de hipoxie şi moare.

În timp ce procesul care conduce la infarct nu este, pe deplin, înţeles, principalii factori de risc sunt bine cunoscuţi şi mulţi dintre aceştia pot fi evitaţi: hipertensiunea, colesterolul, fumatul, sedentarismul şi stresul.

Bărbaţii trecuţi de 50 de ani cu cazuri de boli de inimă în familie şi femeile aflate la menopauză

Te-ar mai interesa: Ce probleme spirituale ascund unele boli precum ca...

au un risc crescut de a dezvolta un atat de cord.

 

Simptome

Simptomele infarctului variază de la o persoană la alta, însă cele mai comune semne sunt:

Durere retrosternală

Oboseală înainte cu câteva zile de apariţia infarctului

durere precordială care iradiază spre umarul stâng, braţul stâng, spre gât sau interscapular

unele persoane şi în special femeile, persoanele non-caucaziene, peste 75 de ani, persoanele cu insuficienţă cardiacă, diabet sau care au mai avut un atac de cord înainte, nu prezintă niciun fel de durere în timpul atacului

greaţă

transpiraţie

Te-ar mai interesa: Țările europene sunt luate cu asalt de varianta Om...

abundentă bruscă

senzaţia de presiune cardiacă

pierderea cunoştinţei

 

Diagnostic

Cardiologul este cel care poate diagnostica un atac de cord în urma unor teste şi scanări prin care identifică blocajele şi leziuni ale ţesuturilor din artere. Diagnosticul poate fi pus de la primele ore prin doua examene complementare:

dozarea în sânge a enzimelor cardiace, care pun în evidenţă o creştere a creatinkinazei

electrocardiograma care arată semnele unei suferinţe acute a miocardului (undele Q de necroză) în cursul opririi fluxului sangvin într-una din arterele coronare.

Te-ar mai interesa: Măsurile de urgență anunțate de Guvern cu privire ...

 

Tratament

Este important să se trateze cât mai curând pentru că pune viaţa în pericol, la 3-4 ore de la instalarea simptomelor poate fi administrată o aspirină care poate reduce mărimea trombusului care blochează artera coronară. Poate fi administrat şi un beta-blocant pentru a încetini ritmul bătăilor cardiace pentru ca inima să nu lucreze atât de intens şi să reducă necroza miocardului.

Persoana care a suferit un atac de cord trebuie să fie spitalizată de urgenţă pentru a putea fi supravegheată şi supusă unui tratament trombolitic (injectarea unei substanţe care

Te-ar mai interesa: Uniunea Europeană propune un termen de expirare pe...

să vizeze distrugerea cheagului, ca streptokinaza şi urokinaza) – de asemenea, i se administrează trinitrină, care exercită un efect vasodilatator asupra arterelor coronare. Alte medicamente (betablocante, aspirina, heparina) sunt asociate în continuare cu scopul de a micşora necesităţile de oxigen ale muşchiului cardiac şi de a preveni o recidivă prin formarea unui nou cheag.

Dacă bolnavii nu răspund la terapia medicamentoasă se optează pentru angioplastie sau chirurgie arterială coronariană de by-pass, mai ales la persoanele care au suferit un atac de cord sever.

UNDE CEREŢI AJUTOR ÎN ROMÂNIA

SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ FLOREASCA

Calea Floreasca nr . 8

Sector 1,  Bucuresti

Telefon: (021) 599.23.00

(021) 599.23.08

Telefon urgenta: (021) 9622

Fax: (021) 599.22.57

E-Mail: spital@urgentafloreasca.ro

 

Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea

Adresa: Calea Plevnei nr. 134
Localitate: Sectorul 1, Bucuresti

Telefon: 021.319.30.56 int. 206, 192, 270, 510
Fax: 021.312.18.08
Email: ccubcv@yahoo.com
Web: www.cardioarmy.eu

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri