Sari la conținut

Infarctul poate fi confundat cu arsurile la stomac. Cum le deosebești

Infarct sau arsuri la stomac? De multe ori, simptomele infarctului pot fi confundate cu arsurile la stomac. Oricie persoană este îngrijorată în legătură cu durerile în piept nu ar trebui să aștepte, ci să solicite îngrijiri medicale urgente. Ar trebui să cheme imediat o ambulanță, mai ales dacă durerea este inexplicabilă, bruscă sau severă.

Durerea în infarct apare atunci când una dintre arterele care alimentează inima este blocată. Angina este o durere toracică similară cauzată atunci când aceste artere sunt îngustate.

Arsurile la stomac sunt dureri resimțite adesea în partea superioară a abdomenului sau în partea inferioară a pieptului. Sunt cauzate de acidul din stomac care urcă înapoi în conducta alimentară.

Arsurile la stomac și durerea din infarct pot fi similare. De aceea, dacă ai îndoieli cu privire la proveniența durerii în piept, ar trebui să chemi întotdeauna o ambulanță. Dacă este un atac de cord, îngrijirea medicală promptă poate salva vieți.

Ce este un atac de cord sau infarct?

Un atac de cord este un eveniment cauzat de o boală a arterelor coronare. Aceste vase de sânge furnizează sânge inimii, menținând-o în viață cu energie și oxigen.

Atunci când boala coronariană determină o pierdere a alimentării cu sânge a unei părți a mușchiului inimii, acesta este un atac de cord.

Un atac de cord poate duce la oprirea inimii. Acest lucru se numește stop cardiac. Cineva cu stop cardiac nu va răspunde și nu va avea puls.

Medicii folosesc, de asemenea, termenul „sindrom coronarian acut” sau SCA pentru a vorbi despre atac de cord și alte probleme grave ale inimii, cum ar fi angina instabilă.

Simptomele unui atac de cord

Atacul de cord are adesea, dar nu întotdeauna, simptome clasice:

 • durere în piept care este adesea descrisă ca presiune, greutate, constrângere, plenitudine sau durere
 • durere în piept care se simte ca o greutate foarte mare pe piept
 • durerea poate apărea și disparea, dar durează mai mult de câteva minute

Nu toate atacurile de cord dau aceleași simptome. Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar unii oameni nu prezintă niciun simptom.

Durerea sau disconfortul toracic este de obicei central sau central-stânga, dar s-ar putea să nu apară. Durerea se poate extinde în alte zone. Poate afecta unul sau ambele brațe, gâtul, maxilarul sau partea superioară sau mijlocie a spatelui.

Atacul de cord apare adesea cu alte simptome:

 • transpirații reci
 • pierderea suflului,
 • senzație de rău sau greață
 • vărsături
 • senzație de oboseală sau lipsă de energie
 • senzație de amețeală

Persoanele care pot avea mai puține șanse de a prezenta simptome atunci când au un atac de cord includ persoanele în vârstă și cele cu diabet. Totuși, acești oameni pot prezenta alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație.

Ce este angina pectorală?

Angina este un tip de durere în piept care este similară cu durerea din infarct.

Mai degrabă decât reducerea aportului de sânge către inimă cauzată de blocarea arterei coronare, aceasta este cauzată de îngustarea vaselor.

Persoanele cu angină pectorală prezintă un risc mai mare de a avea un atac de cord. Oricine are angină pectorală trebuie să fie sub îngrijire medicală și să fie atenți la acest risc.

Cea mai frecventă formă de angină este durerea temporară care dispare după odihnă sau medicamente. Aceasta se numește angină stabilă. Angina instabilă crește riscul unui atac de cord.

Ce sunt arsurile la stomac?

Arsurile la stomac sunt un simptom, nu o boală în sine.

Se referă la senzația, de obicei, de durere și arsură, cauzată de refluxul gastric, adică acidul din stomac care ajunge în esofag.

Arsurile la stomac nu au nicio legătură cu inima. Confuzia vine de la localizarea durerii, în piept.

Stomacul produce mucus pentru a-și proteja mucoasa de acidul pe care îl folosește pentru a ajuta digestia.

Conducta alimentară (esofagul) nu are această protecție, astfel încât refluxul acid îi poate deteriora căptușeala. Pentru mulți oameni, totuși, refluxul acid nu provoacă astfel de daune.

Simptome de arsuri la stomac

Arsurile la stomac creează o senzație de arsură în conducta alimentară (esofag).

Această durere de tip arsură apare de obicei chiar deasupra stomacului. Acidul poate ajunge, de asemenea, mai sus, eventual chiar până în partea din spate a gurii.

Alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian pot însoți arsurile la stomac. Acestea pot include greață, balonare și eructație.

Diferențele dintre simptomele arsurilor la stomac și atacul de cord

Uneori poate fi dificil de cunoscut dacă simptomele se datorează unui atac de cord sau arsurilor la stomac. Medicii consideră adesea dificil să pună un diagnostic pe baza simptomelor și se bazează pe teste.

Principala diferență între simptome este că:

 • Arsurile la stomac tind să fie mai agravate după masă și atunci când vă culcați, dar un atac de cord poate apărea și după masă.
 • Arsurile la stomac pot fi ameliorate prin medicamente care reduc nivelul de acid din stomac.
 • Arsurile la stomac nu provoacă simptome mai generale, cum ar fi lipsa de aer.
 • Infarctul nu provoacă balonare sau eructație, dar acestea pot însoți arsurile la stomac.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel