duminică, noiembrie 27, 2022

Infecțiile repetate cu Covid sunt periculoase. Oamenii de știință explică de ce

Cu cât sunteți infectat de mai multe ori cu COVID-19, cu atât este mai mare riscul de simptome severe, spitalizare și deces, potrivit unui nou studiu publicat în Nature Medicine.

Cercetătorii au folosit date colectate de la pacienți din baza de date a Departamentului pentru Afaceri Veteranilor (VA), inclusiv peste 443.000 care au fost infectați o dată, aproape 41.000 care au avut două sau mai multe infecții și mai mult de cinci milioane care nu au avut niciodată o infecție cu COVID. 

Te-ar mai interesa: Această PLANTĂ curăță arterele și ajută la reglare...

Infecțiile repetate cu Covid sunt periculoase. Oamenii de știință explică de ce

Ei au descoperit că persoanele infectate cu COVID de două sau mai multe ori aveau un risc de deces de peste două ori și triplu riscul de spitalizare în comparație cu cineva care a fost infectat o dată, indiferent de starea de vaccinare.

Persoanele care au fost reinfectate aveau, de asemenea, mai multe șanse să dezvolte Long COVID și afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările de coagulare a sângelui.

Aceste riscuri au fost cele mai mari la pacienții care au avut trei sau mai multe infecții. Noile descoperiri provoacă ideile existente conform cărora o infecție anterioară cu COVID oferă o protecție puternică împotriva noilor infecții.

Te-ar mai interesa: Rugăciuni puternice către Sfântul Andrei. Te ocrot...

„Ni s-a spus înainte că, dacă faceți Covid o dată, vă dezvoltați imunitatea și poate că reinfectarea este nesemnificativă”, a spus Ziyad Al-Aly, MD, FASN, coautor al studiului și șeful Serviciului de Cercetare și Educație la Sistemul de sănătate din VA St. Louis. „Ei bine, noi spunem aici că infecția nu este lipsită de importanță.”

„O durere în gât și febră pentru o zi sau două – mulți dintre noi putem tolera asta. Preocuparea mai mare constă în ramificațiile pe termen lung ale infecției”, a spus Al-Aly.

Te-ar mai interesa: A făcut accident în Dubai. Fostul preot Daniel Bal...

Infecția anterioară nu scade riscul efectelor negative asupra sănătății

Studiul nu a măsurat dacă a avea imunitate reduce riscul de reinfecții. Cu toate acestea, pe baza rapoartelor anterioare, imunitatea naturală față de infecțiile anterioare nu este la fel de robustă ca imunitatea indusă de vaccin.

„Există consecințe ale obținerii imunității prin infecție, pe care această lucrare începe să le concretizeze. Vaccinarea este mai sigură decât infecția în orice context”, a declarat Andrew Pekosz, dr., virolog și profesor la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, pentru Verywell.

Te-ar mai interesa: NU mai vrea să primească refugiați din Ucraina, do...

Noul studiu pune în lumină, de asemenea, importanța evitării infecției cu orice preț, nu numai de dragul evitării bolilor severe și a decesului, a adăugat Pekosz.

„Este cu adevărat îngrijorător. Începe să ne spună care este adevăratul cost al COVID-19”, a spus Pekosz.

Cum putem reduce riscul de reinfecții?

În continuare, Al-Aly și echipa sa vor căuta să investigheze cum să reducă riscurile de reinfecții și consecințele asupra sănătății.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 28 Noiembrie – 4 Decembrie. Vo...

„Mesajul principal este că dacă ați mai avut COVID-19 înainte, merită să continuați să vă protejați pentru a nu vă îmbolnăvi din noou”, a spus Al-Aly. „Infecția nu este benignă”, a mai spus acesta. 

Descoperirile studiului pot determina medicii și cercetătorii să revizuiască strategiile viitoare privind COVID-19. Combaterea virusului ar trebui să implice eforturi suplimentare pentru reducerea riscului de reinfectare.

Acest lucru ar putea însemna că producătorii de vaccinuri vor trebui să optimizeze dezvoltarea și lansările de rapel și, potențial, să dezvolte un vaccin care poate viza transmiterea.

Între timp, Pekosz a spus că oamenii trebuie să utilizeze tratamentele disponibile cât mai bine și să ia măsuri de precauție pentru sănătatea publică. Aceasta înseamnă purtarea măștii în interior, evitarea spațiilor aglomerate și căutarea unor tratamente precum Paxlovid pentru a scurta durata infecției.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private