Sari la conținut

Infertilitatea nu e un blestem. E doar o doar o boală care poate fi vindecată!

Statistica realizată de Asociația SOS Infertilitatea arată că în România, unul din cinci cupuri se confruntă cu această problemă. De mulți, încă este privită ca un subiect rușinos, deși e doar o boală a lumii moderne, care are cauze multiple. Partea proastă e că, deși există tratamente, acestea sunt foarte scumpe. A avea un copil nu ar trebui să fi e un lux. În plus, și alimentația nepotrivităși viața dusă în stil nesănătos pot avea drept consecință apariția acestei boli

Dana Lascu

E doar o boală, și ar trebui tratată ca atare. Doar că infertilitatea nu presupune ca femeia și bărbatul dintr-un cuplu să meargă fiecare la medicul lui, și pe urmă văd ei ce fac. Investigațiile medicale trebuie făcute centralizat, și asupra ambilor parteneri, explică Nicoleta Cristea-Brunel, președintele Asociației SOS Infertilitatea, o româncă stabilită în Franța care s-a luptat cu sistemul din România. Ba chiar a reușit să lanseseze un program național pentru fertilizarea in vitro (FIV) care funcționează și acum.

– Doctorul zilei: Care sunt piedicile cu care se confruntă în România cuplurile care au infertilitate?

– Nicoleta Cristea-Brunel, președintele Asociației SOS Infertilitatea: Se confruntă cu lipsa de informație, cu prejudecățile – faptul că sunt judecați de prieteni sau de familie pentru că nu pot deveni părinți, faptul că este considerat și acum un subiect rușinos, deși nu este așa. Apoi, împovărătoare e și lipsa de bani pentru a urma tratamente medicale, acestea fiind foarte scumpe, în timp ce asigurările sociale nu acoperă mai nimic. Se lovesc aproape numai de probleme când încearcă să depășească infertilitatea.

– Înțeleg că în astfel de situații contează mult managementul cazului. Adică să nu fie tratați femeia și bărbatul separat, ci împreună. Există în România așa ceva?

– În clinicile autorizate de infertilitate cred că se face managementul cazului. Nu și dacă se duc la „cabinetul de cartier” unde, din păcate, poți constata că trec niște ani până când un doctor se gândește să recomande o simplă spermogramă. Iar jumătate din cazurile de infertilitate au drept sursă infertilitatea masculină. Din păcate chiar și medicii titrați vor ignora acest detaliu semnificativ și pot trece ani de zile, timp în care femeia îmbătrânește, rezerva ei ovariană scade, până când ajung să afle originea problemei. Primul test care ar trebui să se facă este o spermogramă și apoi să începem să investigăm femeia. E și mai simplu așa.

Nu există vină, există cauze!

– Sună a misoginism inversat….

– Absolut nu! Niciodată nu voi folosi cuvântul „vinovat”, nici măcar „responsabil”. Voi spune că infertilitatea este „de cauză masculină”, „de cauză feminină” sau „de cauză mixtă”, pentru că nu cred că este o vină nici a bărbatului, nici a femeii. Este o simplă condiție medicală, o boală, care trebuie tratată ca atare. Trebuie mers la medic și va fi găsită rezolvarea. Din fericire, astăzi, noi suntem mult mai norocoase decât generația mamelor noastre, a părinților noștri, care atunci când se confruntau cu infertilitatea nu prea aveau soluții. În urmă cu 30-40 de ani, nu existau soluțiile pe care le avem noi. Acum, din fericire, există, doar că sunt destul de scumpe procedurile.

– La cât se ridică costurile unei fertilizări in vitro (FIV)?

– Depinde foarte mult de patologia care determină respectiva procedură medicală și de vârsta femeii. Pentru că în funcție de vârsta femeii și de rezerva ei ovariană, diferă cantitățile de hormoni care-i vor fi administrați, de la simplu la triplu, și de aici și prețurile pot crește semnificativ. În medie, o procedură poate merge, cu tot cu analize și cu medicamente, de la 2.500 de euro pentru un FIV simplu, până la 5.000 de euro.

– Doctorul zilei: Știu că există un program naționale pentru fertilizarea in vitro. Cum s-a ajuns la el?

– Nicoleta Cristea-Brunel: Este reușita Asociației SOS Infertilitatea, fondată de noi, în 2008. Eram șapte femei, neam întâlnit pe internet, pe un forum. Eu stau în Franța și vreau să vă spun că aici statul acoperă toate cheltuielile pentru astfel de proceduri. Pentru că descopeream că tot mai multe cupluri de confruntă cu infertilitatea, ne-am întrebat dacă nu poate susține statul român un astfel de program. Am scris atunci la Ministerul Sănătății. Nu ne-au răspuns, dar am insistat. Am fă- cut apel pe Legea 544, a accesului la informațiile de interes public, și ne-au trimis două documente oficiale pe care le aveau și în care exista cuvântul „infertilitate”.

Au pornit de la zero

– Doar două foi avea Ministerul?

– Da. Unul vorbea de infertilitate ca efect negativ al ceva. Atât avea, în 2008, Ministerul Sănătății pe infertilitate! Ne-am pus pe lucru și am lansat o campanile, am decis să ieșim cu fața descoperită, pentru că altfel am fi continuat să dăm senzația că este o condiție rușinoasă. Nu e! Și am făcut foarte multă vâlvă. Am reușit să aflăm că sunt mult mai multe persoane afectate decât am fi bănuit. Aproape că toată lumea, astăzi, are pe cineva în jur care se confruntă cu infertilitatea, fie că știe, fie că nu.

– Procentual, câți sunt?

– Un cuplu din cinci se confruntă cu această boală. Deci, în mod logic, dacă ai în cercul de prieteni mai mult de cinci cupluri de vârstă reproductivă, unul dintre ele, din păcate, a tras lozul necâștigător. Asta e realitatea. Am avut o supercampanie atunci, în 2010. Țin să-ți subliniez că și atunci, și acum, noi suntem voluntari, nu avem sediu, nu avem beneficii colaterale.

Programul funcționează și acum

– Când a pornit programul FIV?

– În 2011 am reușit să lansăm programul cu Ministerul Sănătății, printrun ordin de ministru. Nu ne-am lă- sat până nu l-am văzut publicat în Monitorul Oficial. Atunci erau incluse 300 de cupluri, dar de fapt au fost mai multe, în jur de 800, pentru că programul a continuat și în 2012. S-au născut 300 de copilași în acea primă etapă. În 2013 și 2014, însă, Ministerul Sănătății nu l-a continuat. În 2015 am obținut relansarea lui – tot pe doi ani, acum este în curs. Suntem tare mândre, este cea mai mare reușită a asociației. Dar nu e singura!

– Cât decontează statul pentru fiecare procedură FIV?

– Undeva la 6.000 de lei, asta doar pentru procedura de fertilizare in vitro propriu-zisă. În rest, faci totul pe banii tăi: analize, tratamente, etc. E puțin, dar e bine și așa. Se nasc copiii în continuare grație acestui program și, până la urmă, asta contează.

Posibile cauze ale infertilității feminine:

I. Hormonale ● Dezechilibrul hormonal la nivelul hipotalamusului; ● Hiperprolactinemia; ● Insuficiența de progesteron, etc.

II. Blocaje ale tuburilor fallopiene: ● infecții ale trompelor uterine; ● secționarea sau blocarea trompelor; ● endometrioza; ● sarcina ectopică;

III. Cauze uterine: ● anomalii din naștere ale uterului; ● anomalii de dezvoltare și poziționare; ● histerectomie, etc.

IV. Cauze cervicale și vulvo-vaginale ● malformații ale cervixului; – afecțiuni cervico și vulvo-vaginale, etc.

V. Cauze ovariene – tulburări ovariene; – chisturi ovariene; – ovule bolnave sau cu anomalii; – tratamentul împotriva cancerului; – anexita, etc.

VI. Cauze endocrinologice – anomalii ale glandelor suprarenale și tiroidiene; – insuficiența ovariană; – menopauza prematură, etc.

VII. Cauze imunologice – dezvoltarea de anticorpi împotriva ovulelor; – dezvoltarea de anticorpi împotriva spermatozoizilor în canalul cervical.

VIII. Cauze chirurgicale – avorturi frecvente; – unele injecții de contracepție, etc.

Infertilitate masculină

OMS descrie 5 tipuri de infertilitate masculină: (sursa: Gineco.ro nr. 3/2006, SOS Infertilitatea) ● Infertilitatea de cauza mecanică: a)disfuncțiile erectile; b)disfuncțiile ejaculatorii; c)disfuncțiile coitale ● Azoospermia (0,9-16%) , include: d)insuficența orhitică secundară (azoospermia de cauză pre-testiculară); e)insuficența orhitică primară (azoospermia de cauză testiculară); f)cauzele obstructive(azoospermia de cauză post- testiculară) ● Infertilitatea imunologică ● Anomalii ale calității spermei – oligoastenospermia – Disfuncții ale spermei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel