Sari la conținut

Inflamațiile, un pericol real pentru organism. Cum poți depista din timp afecțiunile inflamatorii

Afecțiunile reumatice sunt cauzate de inflamație și tumefierea de la nivelul articulațiilor sau a mușchilor și sunt foarte dureroase. Sunt însă analize de sânge care pot depista precoce prezența unei inflamații în organism.

Unele boli reumatice, cum este osteoartrita apare ca urmare a uzurii articulațiilor. În schimb, artrita reumatoida apare atunci când sistemul imunitar devine hiperactiv și atacă articulațiile producând dureri mari la nivelul articulațiilor.

Inflamația se depistează cu ajutorul analizelor de sânge

În momentul în care un pacient are valori mari ale CRP – Proteina C Reactivă, sau are fibrinogenul sau VSH-ul mare trebuie neapărat să meargă la un medic reumatolog, fiindcă aceste valori mari înseamnă răspunsul organismului la o boală reumatismală inflamatorie.

Medicii atrag atenția asupra faptului că odată depistată boală este esențial ca tratamentul să înceapă cât mai devreme, tocmai pentru ca pacientul respectiv să aibă o calitate a vieții bună pentru mai mult timp. Bolile reumatismale în marea lor parte sunt boli invalidante, iar persoanele afectate rar mai pot munci sau face activitățile obișnuite ca înainte de diagnostic. De asemenea, medicii spun că trebuie net diferențiate bolile reumatismale inflamatorii care apar la tineri și care durează toată viață și cele de uzură care de regulă apar la persoanele în vârstă. De exemplu, prin analize se pot depista precoce poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, artritele reactive. Acestea sunt boli care evoluează mult în ani și este esențial diagnosticul precoce și inițierea tratamentului adecvat cât mai curând posibil. De aceea, trebuie ca pacientul să rețină că pentru bolile inflamatorii, mecanismul declanșator este inflamația care se vede foarte clar la analizele de sânge.

Trebuie să mergi la medicul specialist reumatolog dacă:

VSH-ul este mai mare de 15 milimetri pe oră, aceasta fiind limita superioară acceptată, dar ideal este ca valorile să fie cuprinse între 12-13 milimetri pe oră. Valorile crescute ale acestuia pot indica fie anemie, fie infecții acute sau cronice, virale sau parazitare, dar și prezența unor boli inflamatorii.

Proteina C Reactivă trebuie să fie situată, ca valoare sub 6. Iar valorile fibrinogenului să nu depășească 4 miligrame la sută.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel