Sari la conținut

Informația momentului despre badante. Ce drepturi are după ce asistatul moare

Femeie in varsta
Sursa foto: pixabay.com
"bunici sub acoperire"

Informația momentului despre badante. Femeile care se ocupă cu îngrijirea unor persoane care au nevoie de atenție specială: vârstnici, bolnavi, etc, pot beneficia de anumite drepturi după ce asistatul moare. Există obligații care revin moștenitorilor? 

Familiile au adesea nevoie de ajutoare pentru a-i ajuta pe cei dragi care sunt în vârstă și incapabili sau doar parțial autosuficienti. Un îngrijitor este o persoană care ajută la sarcini precum pregătirea și asistența cu mesele, îmbrăcarea, menținerea igienei, administrarea de medicamente și participarea la vizitele la spital. Dacă pacientul necesită îngrijire continuă, îngrijitorul locuiește în aceeași casă.

Preevederea Contractului Colectiv Național de Muncă pentru lucrători casnici și îngrijitori: se încheie automat relația de muncă?

Contractul colectiv național referitor la munca casnică indică setul de drepturi ale îngrijitoarei la decesul persoanei pe care o îngrijea. Ei bine, contrar a ceea ce s-ar putea crede, raportul de muncă al îngrijitoarei nu se încheie automat – din cauza decesului persoanei în vârstă, neautosuficientă și bolnavă, scrie money.it.

Citeste si:

De fapt, este necesar – în orice caz – să existe un act efectiv de concediere , care, prin urmare, trebuie să fie în formă scrisă și nu doar orală. Aceasta va fi scrisoarea recomandată clasică cu confirmare de primire sau scrisoarea livrată manual și contrasemnată pentru primire.

Din punct de vedere legal, contractul de muncă cu îngrijitoarea continuă dacă persoanele responsabile de încetarea acestuia nu își exprimă în mod concret voința. În orice caz, toate drepturile patrimoniale dobândite între timp de către lucrător rămân intacte. De exemplu orice plăți lunare neplătite încă (inclusiv la a treisprezecea) sau la indemnizația de concediere. Prin urmare, chiar și cu decesul pacientului, îngrijitoarea va avea tot dreptul să le revendice.

Concedierea
Este foarte important de subliniat că persoana care acceptă moștenirea defunctului și care prin această alegere își asumă toate relațiile active și pasive ale defunctului trebuie să fie persoana care prin lege înlătură tutorele. Reprezinți și angajatorul îngrijitorului.
Prin urmare, moștenitorii trebuie să respecte cu atenție o serie de obligații legate nu numai de concediere, ci și de concediere, concediu și indemnizație de concediere. În caz contrar, îngrijitorul are dreptul deplin de a acţiona în justiţie pentru obţinerea şi plata sumei datorate.
Pentru cei care au acceptat moștenirea, reprezentați angajatorul. Lucrătorii casnici trebuie să aibă grijă să identifice cu exactitate moștenitorii angajatorilor lor de familie. Într-adevăr, în practică, nenumărate hotărâri au respins cereri ale îngrijitorilor care au dat în judecată fiul/fiica angajatorului fără să știe inițial că angajatorul nu a acceptat efectiv moștenirea. Prin urmare, este considerată scutită de orice obligație și poate fi considerată un supraveghetor.

Este  necesară concedierea?
Condițiile pentru concediere nu sunt întotdeauna îndeplinite. În situații, cu siguranță, deloc neobișnuite, în care un lucrător casnic a îngrijit mai mult de un lucrător casnic (de exemplu, într-un cuplu care nu se poate întreține), moștenitorii pot alege să continue să moștenească același lucrător casnic. Puteți alege. Lucrați în timp ce aveți grijă de restul pacienților.

Mod de concediere: este nevoie de motivare?
După cum s-a menționat, raportul de muncă casnic poate fi încetat după decesul angajatorului. Este adevărat că Contractul Colectiv Național de Muncă pentru lucrătorii casnici și îngrijitorii exclude, în general, obligația de a motiva concedierea (așa-numita concediere ad nutum) – așa cum este prevăzut în schimb pentru ceilalți lucrători.

Angajatorul, în acest caz moștenitorul sau moștenitorii, este ajutat de faptul că nu trebuie să justifice concedierea și asta se datorează caracteristicii tipice a relației de muncă casnică, care se desfășoară de obicei într-un mediu privat, adică la domiciliul angajatorul (sau moștenitorii săi).

Ce drepturi are o badantă în Italia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Drepturi patrimoniale
Îngrijitoarea, pe lângă drepturile patrimoniale, are și dreptul la notificare: de fapt, oricine notifică concedierea lucrătorului casnic trebuie să respecte termenul limită relevant, așa cum este indicat de Contractul Colectiv Național pentru lucrătorii casnici și îngrijitorii. Concret, preavizul se modifică în funcție de numărul de ore lucrate pe săptămână și vechimea în muncă, în general:

  • pentru raporturile de munca egale sau mai mari de 25 de ore pe saptamana pana la 5 ani vechime, exista preaviz de 15 zile și în schimb, cu o vechime de peste 5 ani, preaviz de 30 de zile;
  • pentru relațiile sub 25 de ore pe săptămână și până la 2 ani vechime, există un preaviz de 8 zile în timp ce, cu o vechime mai mare de 2 ani, termenul de preaviz este egal cu 15 zile.
Ce drepturi are o badantă în Italia
centru de ingrijire batrani

Regulile privind preavizul

Chiar dacă angajatorul a decedat, se vor aplica în continuare regulile privind preavizul și, prin urmare, dacă moștenitorii decid să nu respecte preavizul – aplicând concedierea imediată și cu efect imediat, vor fi obligați să plătească îngrijitoarei așa-numita indemnizatie in loc de preaviz. Valoarea acestuia din urmă este egală cu salariul corespunzător perioadei de preaviz neacordată.

Dreptul la preaviz

În cazul îngrijitorilor care locuiesc împreună, se pune și întrebarea dacă salariatul are dreptul de a rămâne la domiciliul defunctului în perioada de preaviz. Răspunsul este da, supraveghetorilor li se pot atribui alte sarcini, dar fiți atenți. După expirarea perioadei de concediere, lucrătorul trebuie să părăsească unitatea și să-și scoată toate bunurile.

Cu alte cuvinte, dacă nu sunt reziliate fără preaviz, moștenitorii nu au dreptul să-și excludă soția în aceeași zi sau la câteva zile după decesul membrului familiei, iar moștenitorii trebuie să accepte existența soțiilor lor pe tot parcursul vieții. perioada de preaviz.

Drepturile economice ale îngrijitorului
Îngrijitoarea poate pretinde ceea ce are dreptul în baza contractului de muncă. Prin urmare, lucrătoarei casnice concediate din cauza decesului unei persoane în vârstă neautosuficientă i se vor plăti următoarele:

  • partea din ultimul salariu aferentă lunii în care pacientul a decedat. In consecinta, salariul va fi proportional in functie de zilele lucrate. Dacă este cazul, orice restanțe lunare neplătite încă vor fi plătite;
  • indemnizație de concediere , adică indemnizație de concediere;
    acumularile celui de -al treisprezecelea salariu castigat si plata concediilor si concediilor acumulate si nefolosite.

În urma concedierii , evident, moștenitorii vor trebui să comunice retragerea către Inail, secției districtuale de angajare  și să dispună plata contribuțiilor INPS pentru ultima perioadă. De asemenea, data încetării raportului de muncă trebuie să fie indicată pe același bon de plată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.