Sari la conținut

Ingredientul secret din cafea care previne bolile Alzheimer şi Parkinson (STUDIU)

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnele timpurii ale demenței pot fi greu de detectat

Unul dintre cele mai recunoscute beneficii ale consumului de cafea este impactul său asupra bunăstării mentale. Un studiu recent sugerează că zațul de cafea tratat ar putea deține cheia vindecării unor boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. 

Descoperirea, făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea El Palso din Texas (SUA), arată că zațul de cafea, după ce a fost supus unui tratament specific, are proprietăți capabile să protejeze celulele cerebrale de daunele asociate cu bolile cerebrale.

Efecte secundare minime

Studiul prezintă o abordare nouă pentru tratarea bolilor neurodegenerative, potențial prin intermediul unei pastile. Potrivit cercetării publicate în revista Environmental Research, se anticipează că acest tratament va avea efecte secundare minime și este sustenabil din punct de vedere ecologic și rentabil, datorită disponibilității abundente a zațului de cafea aruncat din casele și întreprinderile din întreaga lume.

Cercetătorii au descoperit că re-carbonizarea acidului cafeic, ușor de obținut din zațul de cafea, ar putea proteja celulele creierului de daunele provocate de bolile neurodegenerative.

alimente amare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Aceste boli sunt adesea declanșate de factori precum obezitatea, îmbătrânirea și expunerea la substanțe chimice toxice, inclusiv pesticide. Tratamentele actuale pentru aceste boli se concentrează în principal pe gestionarea simptomelor, mai degrabă decât pe vindecarea sau prevenirea bolilor.

Prevenirea distrugerii celulelor cerebrale

Bolile neurodegenerative, care includ boala Alzheimer, boala Parkinson și multe altele, duc la pierderea progresivă a funcției celulelor nervoase și chiar la moartea celulelor din creier sau din sistemul nervos periferic. Această pierdere afectează funcțiile de bază, cum ar fi mișcarea și vorbirea, precum și abilități mai complexe care implică abilități cognitive și funcții corporale.

Echipa de la departamentului de chimie și biochimie de la UTEP a descoperit că punctele cuantice de carbon pe bază de acid cafeic (CACQD), care pot fi obținute din zațul de cafea uzat, au potențialul de a proteja celulele creierului de daunele cauzate de mai multe boli neurodegenerative, potrivit studiului citat de 360medical.ro.

Afecțiunile neurodegenerative se caracterizează prin niveluri crescute de molecule dăunătoare numite radicali liberi și prin acumularea de proteine amiloide, care pot forma plăci sau fibrile dăunătoare în creier. Se știe că radicalii liberi contribuie la alte afecțiuni grave, precum cancerul, bolile de inimă și pierderea vederii.

Efecte neuroprotectoare în diverse modele de testare

Echipa UTEP a descoperit că CACQD obținute din zațul de cafea folosit au fost neuroprotectoare în diverse modele de testare, inclusiv în experimente legate de boala Parkinson indusă de un pesticid numit paraquat.

Aceste CACQD pot neutraliza radicalii liberi sau îi pot împiedica să provoace daune și pot opri acumularea de proteine amiloide, fără efecte secundare semnificative, susțin cercetătorii.

„Punctele cuantice de carbon pe bază de acid cafeic ar putea fi transformatoare în tratamentul tulburărilor neurodegenerative”, explică cercetătorii într-un comunicat, referindu-se la faptul că niciunul dintre tratamentele actuale nu rezolvă bolile, ci ajută doar la gestionarea simptomelor.

Acidul cafeic, un polifenol cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, este unic prin capacitatea sa de a traversa bariera hemato-encefalică și de a afecta celulele creierului. Cercetătorii au extras CACQD din zațul de cafea folosind un proces ecologic, care implică încălzirea zațului pentru a restructura carbonul din acidul cafeic.

Echipa caută acum fonduri suplimentare pentru continuarea testelor și speră că descoperirile ar putea duce în cele din urmă la o pastilă simplă pentru prevenirea majorității tulburărilor neurodegenerative care nu sunt cauzate de genetică.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: