Sari la conținut

Îngrijorare intensă cu privire la țânțarii. Purtători de viruși, detectați în 18 țări, printre care și România

tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Îngrijorare intensă cu privire la țânțarii. Țânțarii tigru, cunoscuți pentru că sunt purtători de febra dengue mortală, au fost identificați în cel puțin 18 țări din UE, printre care și România.

Destinații turistice populare, cum ar fi Spania și Grecia, se numără printre zonele în care s-au stabilit aceste insecte cauzatoare de boli. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) raportează că temperaturile mai calde din ultimele două decenii au permis paraziților transmisi prin sânge să prospere în Europa.

Cresc numărul persoanelor infectate cu denga, infecția virală transmisă de țânțari

Cercetătorii europeni au semnalat creșterea cazurilor de denga pe continent.

În Franța, care va găzdui Jocurile Olimpice, autoritățile sunt deja în alertă maximă. Un oficial al Ministerului Sănătății a dezvăluit că se iau măsuri pentru monitorizarea și prinderea insectelor în curs de pregătire pentru posibile amenințări cu boli în timpul jocurilor.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor raportează că țânțarii tigru s-au „stabilit” în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania.

Acest lucru sugerează că țânțarii au dezvoltat populații care se autosusțin capabile să se reproducă în aceste țări. Odată stabilite, sunt aproape imposibil de eradicat.

Prezența tot mai mare a țânțarilor tigru în Europa evidențiază necesitatea urgentă de măsuri cuprinzătoare de monitorizare și control pentru a preveni răspândirea bolilor precum febra dengue.

Ce este febra denga

țânțari
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Febra denga este o infecție cauzată de un virus care este transmis (răspândit) de țânțari.

Febra denga este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup. Printre simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap, erupțiile cutanate asemănătoare celor care apar în cazul rujeolei și durerile musculare și articulare.

Sindromul de șoc denga

Există și situații în care febra denga poate evolua în una dintre cele două forme severe, cu risc vital, ale bolii. Prima dintre acestea, febra denga hemoragică, provoacă hemoragii, permeabilizează vasele sanguine (tuburi care transportă sângele) și determină scăderea numărului de trombocite (crește riscul de hemoragii). Cea de-a doua formă severă, sindromul de șoc denga, determină o valoare scăzută a tensiunii arteriale.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel