Sari la conținut

Îngrijorător! Cât timp își petrec în fața ecranelor copiii din România. Ce spun specialiștii

Copiii români se pare că s-au aliniat tendinței urmate de părinții lor și au început să petreacă prea mult timp în fața ecranelor. Medicii oftalmologi recomandă 1 oră pe zi timp petrecut cumulat (TV + alte dispozitive).

Deși le dăunează, este vorba de copiii cu vârste începând de la 2 ani! Un studiu efectuat de D&D Research în septembrie 2017, pe un eșantion de 716 persoane (mame din mediul urban) vine cu aceste date.

Copiii din România cu vârste între 2 și 5 ani petrec în medie 3 ore pe ecrane, fie ele telefoane, tablete, televizor sau calculator. Studiul relevă că timpul petrecut în fața ecranelor crește odată cu vârsta. La 9 ani, media de stat pe tabletă sau la calculator se apropie de 4 ore!

Copiii între 2-5 (neîmpliniți) ani stau în medie 3h și 4 minute pe ecrane (de orice fel: TV, tableta, calculator)

Copiii între 5-9 ani stau în medie 3h și 54 minute pe ecrane (de orice fel: TV, tableta, calculator).

Timpul petrecut de copii în fața ecranelor poate scădea semnificativ, dacă părinții reușesc să stabilească și să impună reguli legate de accesul la acestea, dacă le oferă alternative precum ieșitul afară și dacă părinții înșiși reduc timpul petrecut la TV/telefon în preajma copiilor, spune Anca Popescu, psiholog și Qualitative Department D&D Research.

Aceasta a explicat pentru Edupedu.ro ce pot să facă părinții, pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

“Stabilirea de reguli clare legate de momentele petrecute în fața ecranelor – negocierea împreună cu copiii a unor momente în care aceștia să aibă acces în fața ecranelor, indiferent dacă este vorba de TV, tabletă sau telefon: după ce temele au fost finalizate, după ce s-a încheiat cina, după ce s-au încheiat anumite activități casnice, după ce copilul petrece un anumit timp în aer liber”, a declarat Anca Popescu.

Psihologul a subliniat că “cel mai important aspect în acest sens este însă fermitatea părinților în respectarea regulilor stabilite de comun acord cu cel mic. Dacă părinții cedează în fața insistențelor copilului, regulile vor dispărea destul de rapid și situația va reveni din nou la stadiul inițial.”

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel