Sari la conținut

Înlocuitor cu același efect ca OZEMPIC? Iată ce vor medicii să știți despre acest supliment de mare succes

ozempic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
a murit dupa ce a luat Ozempic

Metode naturale de a înlocui  OZEMPIC. Medicamente precum Ozempic și Wegovy sunt prescrise în mod obișnuit pentru diabet, dar în ultimele luni au ajuns pe prima pagină a ziarelor în urma aprobărilor din partea unor celebrități precum Elon Musk, care spun că medicamentele sunt soluții rapide pentru pierderea în greutate.

Creșterea utilizării Ozempic din alte motive decât tratarea diabetului a dus la o isterie națională. Acum, atenția s-a îndreptat către un supliment alimentar numit berberină, care este promovat pe rețelele de socializare ca fiind „Ozempic al naturii”.

„Berberina este un compus natural care se găsește într-o multitudine de plante”, a declarat pentru CNBC Make It Dr. Carl Giordano, un chirurg din New Jersey. „Cele mai comune plante sunt coacăzul, goldenseal, strugurii de Oregon [și] firul de aur chinezesc”.

La fel ca Ozempic, berberina scade glicemia și poate duce la reducerea greutății, spune Giordano, care este, de asemenea, cofondator al Rebesana, o companie care cercetează durata de viață și de sănătate.

Berberina VS. Ozempic

Dar, spre deosebire de Ozempic, medicamentul natural nu este injectabil și poate fi administrat pe cale orală.

Berberina diferă de Ozempic și din alte puncte de vedere. „[Berberina] nu ajută la oprirea senzației de foame a organismului [sau] la stoparea poftelor”, spune Neil Paulvin, medic specialist în longevitate și medicină regenerativă din New York.

Dar Giordano spune că berberina pare să aibă mari beneficii pentru sănătate care depășesc cu mult pierderea în greutate: „Nu știu de ce medicii nu o recomandă în mod regulat”.

Iată cum poate afecta berberina sănătatea

Marea întrebare la care oamenii vor să primească un răspuns este „poate berberina să ajute la pierderea în greutate?”.

„Berberina poate ajuta o persoană să piardă câteva kilograme, deoarece poate îmbunătăți „modul în care funcționează insulina și modul în care corpul tău poate folosi carbohidrații. Îi face pe oameni mai puțin rezistenți la insulină”, spune el.

Berberina poate ajuta, de asemenea, „organismul să scoată zahărul din sistem și să-l aducă în celule, ceea ce, în unele cazuri, ajută la pierderea în greutate”, adaugă Paulvin.

Este important de menționat că majoritatea studiilor clinice care au testat efectul berberinei asupra pierderii în greutate au fost efectuate pe șoareci.

Potrivit lui Giordano și Paulvin, mai multe beneficii potențiale ale berberinei pentru sănătate sunt:

  • Diminuarea cantității de glucoză ingerată de celule;
  • Lucrul pe căile celulare care influențează longevitatea;
  • Vindecarea intestinului și eliminarea infecțiilor;
  • Inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare din intestin;
  • Reducerea inflamației;
  • Reducerea ușoară a nivelului de colesterol.

” Îmi place să vorbesc despre berberină ca despre un mecanism real pentru a acționa asupra problemelor cronice pe care le vedem astăzi. Trăim într-o stare de inflamație cronică care duce la boli cronice pe măsură ce îmbătrânim”, spune Giordano, care ia zilnic berberină.

„Sunt fericit să vorbesc despre berberină ca un compus pentru reducerea greutății, dar cred că ceea ce este cu adevărat grozav la acest lucru este că este o trambulină pentru a ne face să vorbim despre beneficiile reale ale berberinei pentru sănătate.”

Ce altceva ar trebui să știți despre berberină?
Medicamentele derivate din plante sunt destul de comune și de obicei eficiente, inclusiv aspirina. Similar acestor medicamente, berberina este un supliment fără prescripție medicală care poate fi achiziționat fără prescripție medicală, spune Giordano.

Berberina nu este aprobată de Food and Drug Administration pentru a trata afecțiuni, dar suplimentele alimentare nu sunt obligate să treacă prin procesul de aprobare al FDA. Ca toate suplimentele, trebuie să știți că, în funcție de locul de unde cumpărați berberina, există posibilitatea ca aceasta să nu fie în forma sa cea mai pură și să fie prezenți aditivi.

Pentru siguranța dumneavoastră, Giordano recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga orice medicament în dieta dumneavoastră. Unele persoane au reacții alergice la anumite suplimente; și, în funcție de alte medicamente pe care le luați, puteți avea o reacție adversă la berberină.

Persoanele care sunt diabetice sau care sunt pe partea mică pot avea simptome de hipoglicemie în urma administrării de berberină, de asemenea, spune Paulvin. Hipoglicemia apare atunci când nivelul de zahăr din sânge al unei persoane scade mai jos decât intervalul sănătos.

Înlocuitor cu același efect ca OZEMPIC? Iată ce spun medicii 

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, simptomele hipoglicemiei pot include: oboseală, transpirații, amețeli, tremurături și, în cazuri extreme, convulsii
Există, de asemenea, posibilitatea ca administrarea de berberină să provoace balonare sau sindromul colonului iritabil, spune Giordano. Pentru a evita acest lucru pe cât posibil, el sugerează să consultați medicul specialist, potrivit  cnbc.com .

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel