Sari la conținut

Utilizatorii medicamentului minune pentru slăbit au umplut spitalele. Medicii avertizează asupra efectelor secundare șocante, unele pot fi fatale

ozempic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
a murit dupa ce a luat Ozempic

Acest injectabil popularizat de celebrități ar putea provoca cancer, vedere încețoșată, pancreatită și calculi biliari – deci chiar merită să îl încerci? Ozempic a devenit cel mai solicitat medicament de pe piață, prezentat ca o soluție rapidă pentru a pierde kilogramele nedorite.

Dar medicamentul, conceput inițial pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, poate avea efecte secundare grave, medicii asistând acum la o creștere a admiterilor la urgențe în rândul utilizatorilor.

Injectate o dată pe săptămână în stomac, coapsă sau braț, Ozempic și medicamentul frate Wegovy sunt semaglutide, care ajută pancreasul să elibereze cantitatea potrivită de insulină atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat, informează EVZ.

„Semaglutida este produsă în timp ce mâncăm; transmite creierului că suntem plini”, a declarat Dr. Katherine H. Saunders, un medic din New York City, pentru The Post. „Ajută oamenii să simtă mai puțin senzația foame, să se simtă sătui mai repede și să rămână sătui mai mult timp – dar o face atunci când suntem de fapt mai puțin săturați.”

Cu toate acestea, această senzație poate provoca o serie de probleme de sănătate care devin din ce în ce mai răspândite pe măsură ce Ozempic și Wegovy continuă să crească în popularitate.

Chiar săptămâna trecută, un medic de urgență a scris pe Twitter: „Numărul de oameni care vin la urgență pentru efectele secundare ale Ozempic este în creștere. Ei se prezintă cu diaree. greaţă, balonare.”

Între timp, alți medici trag un semnal de alarmă cu privire la efectele secundare suplimentare, inclusiv vedere încețoșată, insuficiență renală și calculi biliari.

Dr. Laurie A. Keefer, un psiholog academic în sănătate și director pentru cercetare psihocomportamentală în cadrul Diviziei de Gastroenterologie de la Mount Sinai, a declarat pentru CBS News că a văzut personal pacienții Ozempic prezenti cu ultimele două probleme.

În mod alarmant, doctorul a declarat că unele efecte secundare grave pe termen lung pot rămâne încă nevăzute, având în vedere că medicamentele sunt relativ noi pe piață.

Ghidul oficial de prescriere pentru Ozempic afirmă că efectele secundare ar putea include „posibile tumori tiroidiene, inclusiv cancer”.

Efecte secundare Ozempic

Mai jos este o listă a efectelor secundare ale Ozempic, de la cele foarte grave la cele superficiale.

Vedere încețoșată

Pam Peters, în vârstă de 71 de ani, i s-a prescris Ozempic pentru a ajuta la gestionarea diabetului ei de tip 2 la începutul acestui an.

Cu toate acestea, rezidenta din Ohio a spus că a început să aibă vedere încețoșată după doar trei injecții cu medicamentul.

„A fost ca și cum cineva ar fi aruncat un comutator”, a spus Peters pentru rețeaua locală WKYC înainte de a se grăbi la oftalmolog. „Nu puteam citi semnele stradale, luminile aveau halouri, vederea pe timp de noapte tocmai dispăruse”, a spus ea. „Nu mai puteam conduce noaptea.”

Utilizatorul Ohio Ozempic a spus că a raportat problema ei de vedere la Food and Drug Administration și crede că există mulți alții care s-au confruntat cu probleme similare.

„Medici au spus că probabil există mai mulți oameni cu probleme de vedere, dar nu corelează asta cu Ozempic”, a declarat ea.

În timp ce „schimbările vederii” sunt enumerate ca efect secundar pe site-ul oficial al Ozempic, nu este clar dacă medicamentul cauzează în mod direct acel simptom sau dacă diabeticii care iau medicamentul pur și simplu suferă de retinopatie diabetică – o afecțiune a ochilor care poate provoca pierderea vederii și orbirea. la persoanele care au diabet.

Potrivit unui site web din Marea Britanie, pacienții cu diabet zaharat experimentează vedere încețoșată în timp ce iau Ozempic din cauza nivelului ridicat de zahăr, care poate afecta retina.

Site-ul adaugă că modificările vederii sunt un efect secundar „mai puțin frecvent” în rândul utilizatorilor.

Pancreatită și probleme ale vezicii biliare

Între timp, un alt utilizator diabetic de Ozempic a declarat recent pentru Healthline că i s-a prescris și medicamentul în 2018 pentru a ajuta la gestionarea bolii.

Ea a continuat să sufere un efect secundar foarte diferit – și foarte grav.

Dawn Gentle a spus că a început să aibă dureri abdominale severe, ceea ce a dus-o  la camera de urgență. Medicii au diagnosticat-o ulterior cu pancreatită – umflarea pancreasului – și au descoperit un cancer tumoral pe organ.

Ea a folosit Ozempic timp de trei ani înainte ca medicii să-i pună diagnosticul în 2021.

„Când l-am întrebat pe doctor dacă a fost cauzat și de administrarea Ozempic, a fost suficient de amabil să mă informeze că este foarte posibil”, a spus Gentle.

Potrivit Healthline, cel puțin un studiu medical a confirmat că Ozempic a provocat tumori ale celulelor tiroidiene C la rozătoare – deși nu este clar dacă cauzează cancere similare la oameni.

Probleme de stomac și digestie

Unii utilizatori de Ozempic spun că efectele secundare mirositoare includ eructații putrede și diaree imprevizibilă, explozivă.

Postul a raportat recent că aproximativ 30% dintre utilizatorii Wegovy au avut diaree, inclusiv unii care susțin că s-au trezit în miezul nopții pentru a descoperi că și-au făcut nevoile în somn.

Alții care folosesc medicamentele injectabile spun că gazele lor au început să miroasă a ouă putrezite.

După doar trei zile de tratament, un TikToker a observat că eructa mai mult, în timp ce proprietarul Twitter Elon Musk, care a recunoscut că a folosit Wegovy anul trecut pentru a scăpa de 30 de kilograme, a spus că eructarea lui este „la nivelul următor”.

La celălalt capăt al spectrului, unii utilizatori de Ozempic și Wegovy se plâng de constipație.

Malnutriție

În timp ce Ozempic și Wegovy ajută utilizatorii să scadă în greutate nedorită, unii spun că nu sunt în măsură să mențină o dietă sănătoasă și echilibrată din cauza stării de greață sau a senzației de sațietate.

New York Times a raportat recent că persoanele care iau Ozempic tind să slăbească pentru că consumă mai puține calorii, nu pentru că medicamentul în sine arde grăsimile în mod magic, ceea ce poate duce la malnutriție în cazuri extreme.

Efecte secundare estetice

Deși nu sunt la fel de grave ca unele dintre celelalte efecte secundare, modificările la nivelul feței, degetelor și încheieturilor i-au preocupat pe unii adepți ai Ozempic.

Un medic a inventat recent termenul „Ozempic old face” pentru a descrie deflația și lasarea care apare adesea pe fața unui utilizator după ce începe să ia medicamentul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel