Sari la conținut

INOVATIV. Pacienţii cu AVC, trataţi cu ajutorul unui robot

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Persoane cu risc AVC

Din cuprinsul articolului

O echipă de specialişti de la Laboratorul de robotică al ETH Zurich, în colaborare cu mai multe spitale din Elveţia, a dezvoltat un robot acţionat magnetic care ar putea fi folosit pentru a trata persoanele care suferă un accident vascular cerebral (AVC).

În cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, o obstrucţie (de obicei un cheag de sânge sau o placă) se depune în vasele mici din creier. Rezultatul este un blocaj, care împiedică sângele să circule spre creier, ucigând celulele cerebrale.

Astfel de accidente vasculare cerebrale pot provoca leziuni cerebrale şi, uneori, moartea. Tratarea lor este extrem de sensibilă la timp – cu cât durează mai mult timp pentru a elimina blocajul, cu atât mai multe leziuni cerebrale apar, potrivit unui studiu apărut în revista Science Robotics.

Tratamentele actuale implică medicamente care pot sparge masa care cauzează blocajul sau utilizarea unui fir de ghidare introdus într-o arteră femurală şi împins până când vârful său ajunge la blocaj. Ambele terapii necesită timp, ceea ce înseamnă că celulele creierului mor aşteptând ca sângele să ajungă la ele.

accident vascular cerebral
Sursa foto: arhiva Doctorul Zileui

În acest nou efort, echipa de cercetare din Elveţia a dezvoltat o nouă abordare care permite un răspuns mult mai rapid.

Robot în formă de şurub

Echipa implicată a dezvoltat un robot în formă de şurub suficient de mic pentru a se potrivi în interiorul unor vase de sânge minuscule.

Aplicarea unui magnet extern determină robotul să se rotească, propulsându-se înainte. Echipa a adăugat un vârf moale în partea din faţă a robotului pentru a preveni deteriorarea vaselor de sânge, potrivit sursei citate de News.ro.

Specialiştii elveţieni consideră că robotul ar putea fi folosit pentru a se deplasa rapid prin vasele de sânge până când ajunge la un blocaj – de asemenea, ar putea fi introdus mult mai aproape de creier. După ce ajunge la blocaj, robotul ar putea fi folosit pentru a găuri materialul care cauzează blocajul, permiţând sângelui să treacă din nou prin el.

Până în prezent, echipa şi-a testat robotul pe modele din silicon, pe o placentă umană în laborator şi pe un porc viu. Robotul s-a comportat suficient de bine pentru a continua testele, cu scopul de a trata pacienţi umani în viitorul apropiat.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel