Sari la conținut

Medic: aceste simptome dau de gol că ai făcut un accident vascular cerebral fără să-ți dai seama

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Persoane cu risc AVC

Accidentul vascular cerebral se desfășoară uneori într-o formă atipică și trece neobservat. Iată ce spune neurologul rus Dr. Olga Golubinskaya.

Expertul atrage atenția asupra faptului că un accident vascular cerebral nu este întotdeauna un eveniment care este însoțit de o anumită afecțiune și de simptome specifice care vă permit să îl recunoașteți.

Simptomele care trădează un accident vascular cerebral

„Durerea de cap severă, pierderea cunoștinței, tulburări de memorie, tulburări de vorbire, asimetrie facială, paralizia mâinilor sunt semne tipice, dar nu singurele semne ale unui accident vascular cerebral. Depinde foarte mult în ce zonă a creierului este perturbată circulația sângelui”, precizează medicul.

În plus, simptomele unui accident cerebral sunt determinate de gradul de hemoragie din creier. Acesta poate fi minim: în acest caz, o persoană, chiar dacă se confruntă cu un anumit disconfort, nu va înțelege că acesta este un accident vascular cerebral.

Potrivit Dr. Olga Golubinskaya, o persoană poate petrece un accident vascular cerebral „în picioare” și nici măcar nu află despre starea sa.

„Dacă hemoragia are o cantitate minimă de sânge sau dacă sângele din vasele mici s-a coagulat, o persoană poate petrece accidentul vascular cerebral pe jos, cu simptome precum o ușoară durere de cap, oboseală, slăbiciune în braț”, explică medicul.

Neurologul avertizează că și crizele de epilepsie care apar la om pot fi un semn al unui accident vascular cerebral.

„De asemenea, acestea nu sunt întotdeauna tipice și nu se desfășoară cu manifestarea unor convulsii caracteristice. Astfel, pacientul poate avea senzația că a leșinat și a leșinat. Sau poate „îngheța” pentru o vreme, privind într-un punct”, spune neurologul.

Dr. Golubinskaya adaugă că simptomele „clasice” ale unui accident vascular cerebral sunt observate în cazurile în care este afectată artera cerebrală medie dreaptă sau stângă.

Atunci când patologia afectează partea occipitală, frontală sau temporală, pot apărea simptome atipice – de exemplu, sub forma unor probleme bruște de vedere.

Expertul subliniază că orice simptome neurologice neașteptate care nu au apărut înainte reprezintă un motiv serios pentru a consulta un medic, chiar dacă o persoană pare să se fi recuperat după apariția lor.

obiceiuri care afectează creierul
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Factori de risc

  • Stilul de viață modern,
  • dietele nesănătoase,
  • obiceiurile proaste pot provoca un accident vascular cerebral.

Apariția acestuia este provocată de următorii factori de risc:

  • ateroscleroza;
  • fumatul;
  • hipertensiunea arterială;
  • diabetul zaharat; alcoolul;
  • drogurile;
  • supraponderabilitatea;
  • sedentarismul;
  • vârsta înaintată;

Probabilitatea de a face un accident vascular cerebral este mai mare la cei care au suferit deja această boală cu mai mulți ani în urmă. Accidentele vasculare cerebrale recurente sunt mult mai greu de tolerat.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel