Sari la conținut

Inseminarea intrauterină. Când și cui îi este recomandată această procedură?

Inseminarea intrauterina (IUI) este o procedura care se realizeaza prin introducerea direct in uter a spermei spalate si preparate in laborator. Procedura se face complet fara dureri, cu un cateter subtire pe care pacienta nu-l percepe aproape deloc, ne informeaza medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV doctor Erna Stoian.

Această metodă este folosită atunci când sunt îndeplinite următoarele criterii:

  • Ambele trompe uterine sunt permeabile, sau cel putin una.
  • o concentrație și o motilitate a spermei care permit IUI- minim 5 milioane de spermatozoizi mobili per ml
  • varsta pacientei permite (în anumite situații, varsta pacientei reprezintă in sine o indicatie de fertilizare in vitro; multe clinici considera ca varsta peste 40 de ani este indicatie pentru FIV/ICSI)

Cui i se adreseaza inseminarea intrauterina ?

  • Cupluri cu infertilitate de cauza necunoscuta (discutabil)
  • Femei cu mucus cervical inadecvat sau patologii la nivelul colului uterin
  • Femeile cu tulburari de ovulatie, pentru sincronizarea mai buna a ovulatiei cu fertilizarea
  • Barbati care nu pot ejacula in interiorul vaginului, indiferent de motiv.

Printre cele mai frecvente conditii asociate se numara diabetul, scleroza multipla, leziuni ale maduvei spinarii si ejacularea retrograda

  • Cupluri in care barbatul este HIV pozitiv, iar partenera HIV negativa
  • Endometrioza
  • Femei care primesc sperma de la donator
  • Barbati cu spermograma usor modificata

Cand se efectueaza procedura?

De obicei, programarea pentru o singura IUI se face la aproximativ 36 de ore dupa injectia cu hCG.

Daca se alege IUI in 2 timpi – 2 IUI in acelasi ciclu, acestea sunt spatiate de obicei la cel putin 12 ore distanta, intre 24 si 48 de ore dupa injectia cu hCG.

Complicatii

Rata de complicatii in cazul inseminarii este minima. Exista un risc mic de infectie, pot aparea sangerari minime dupa procedura ce dureaza 1-2 zile, iar in cazul in care se foloseste si tratament de stimulare pot aparea sarcini multiple.

Rata de succes

Inseminarea intrauterina (IUI) se poate repeta de 3-6 ori, in functie de varsta femeii si de valorile spermogramei. Daca este precedata de stimulare ovariana, care determina poliovulatie rata de succes creste.

Rata de succes a unei imseminari intrauterine asociate cu stimulare ovariana este aproximativ 10-15%, in timp ce sarcina apare doar la 1-2% la inseminarea pe ciclu natural.

Cuplurile care nu obtin sarcina dupa 3 inseminari (pentru femeile cu varsta pana in 30 ani) sau 6 inseminari ( pentru cele cu peste 30 ani) primesc recomandare medicala de fertilizare in vitro (FIV).

Rata de succes poate fi scazuta sau inseminare nereusita atunci cand se face la cupluri ce nu resprecta conditiile minime necesare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: