Sari la conținut

Institutul Ana Aslan dezvăluie secretul longevității

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre acumulează daune moleculare și celulare, provocând semne fizice de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și fragilitatea, precum și creșterea riscului de boli legate de vârstă. Din fericire, prin schimbarea obiceiurilor noastre de stil de viață putem lua autonomie față de îmbătrânire și crește șansele de a trăi mai mult.

Pur și simplu, cel mai important mod de a-ți parcurge drumul către o viață mai lungă este să mergi în mod regulat și, în general, să mergi în așa fel încât să te provoci în mod constant, să te distrezi și să nu te rănești. Aceasta a fost concluzia mai multor studii, după cum  au menționat și cercetătorii de la Institutul Ana Aslan.

„15 minute de mișcare pe zi, timp de 20 de ani, ne pot aduce 16 ani de viață în plus. Pare o promisiune extrem de optimistă dar această concluzie este rezultatul unor cercetări amănunțite despre modul în care corpul reacționează la exercițiul fizic regulat”, a declarat Prof. Dr. Gabriel Prada – Institutul Național Gerontologie Geriatrie „Ana Aslan”, potrivit Antena 3.

Secretul Anei Aslan pentru o viață longevivă

Ioana Preda, fosta menajeră a Anei Aslan de zeci de ani, a povestit care era rutina cercetătoarei.

Se pare că din alimentația sa nu lipsea carnea de vită. La finalul mesei avea grijă să nu se ridice niciodată sătulă, iar atunci când avea poftă de ceva dulce sau mai dorea ceva de mâncare servea o singură bomboană.

„Știa să mănânce bine, îi plăcea să meargă la marile restaurante, să comande mâncăruri de calitate, dar în același timp știa să și gătească. E adevărat că avea bucătarul ei, dar avea preparate pe care le făcea singură.

Întotdeauna lua masa la 13:30 îmbrăcată cu o ținută frumoasă, cu bijuterii, chiar dacă era singură. Respecta acest ritual”, a mărturisit Ioana Preda,

Zece sfaturi pentru o viata lunga si sanatoasa

1 Consumul moderat de alcool previne boala lui Alzheimer. Un studiu de sase ani intreprins la Universitatea Erasmus (Olanda) a stabilit ca la persoanele cu virsta peste 55 de ani care au consumat una pina la trei portii de alcool pe zi exista cu 42 de procente mai putine sanse de a se imbolnavi de aceasta boala, decit la cei care nu au consumat alcool deloc. Trebuie sa tineti cont insa de un fapt: consumul in exces de alcool nu are nici un rezultat pozitiv.

2 Calciul previne infarctul. Cercetarile noi in domeniu au aratat ca femeile care si-au administrat cite 1.500 de miligrame de calciu zilnic sufera de tulburari ale inimii mult mai putin decit cele care au probleme cu deficitul de calciu. Cu toate acestea, doza zilnica de calciu nu trebuie sa depaseasca 2.500 de miligrame.

3 Rosiile previn afectiunile inimii. Un studiu asupra a 1.379 de pacienti a aratat ca persoanele al caror regim alimentar este bogat in licopen – substanta care se gaseste in rosii – sint expuse mai putin de jumatate acceselor de inima.

4 Spalatul pe maini scade sansa de a raci. Nu va temeti ca veti contracta o raceala atunci cind linga dumneavoastra stranuta cineva! Cercetarile au aratat ca in opt cazuri din zece raceala se transmite prin maini. Spalatul lor este cea mai eficienta masura profilactica, ce va apara de infectia cu un virus.

5 Exercitiile fizice moderate previn diabetul. Specialistii spun ca plimbarea in pas mai rapid cite doua ore si jumatate pe saptamina scade considerabil riscul de a va imbolnavi de diabet.

6 Spanacul imbunatateste vederea. Cercetatorii din diferite tari au ajuns la concluzia ca daca folositi de cinci ori pe saptamina spanac, riscul aparitiei cataractei scade cu 77 la suta. Iar papaya contine un oxidant foarte puternic care blocheaza lumina ultravioleta daunatoare.

7 Vitamina D previne intimplarile neplacute care au legatura cu osteoporoza. Cercetatorii unei universitati americane au aratat ca femeile aflate in perioada postclimacteriu, care iau permanent vitamina D, risca de doua ori mai putin sa sufere din cauza osteoporozei decit cele care nu isi administreaza vitamina D.

8 Consumul de alimente in portii mici, dar dese, scade colesterolul. Toti stiu ca trebuie evitate grasimile care se depun pe artere, dar medicii au aratat ca frecventa administrarii alimentelor este la fel de importanta ca si continutul lor. Studiile efectuate in Anglia au stabilit ca nivelul de colesterol este mai scazut in cazul unei cantitati egale de grasimi si calorii in regimul alimentar zilnic al celor obisnuiti sa manince de cinci-sase ori pe zi, dar in portii mici, decit in cazul celor care iau o masa sau doua pe zi, dar foarte bogate.

9 Luind in fiecare zi multivitamine scadeti de doua ori riscul de a va imbolnavi de cancer. Cercetarile noi arata ca forta magica a vitaminei E in combinatie cu acidul folic, calciu si vitaminele A si C scade riscul cancerului la intestinul gros cu 57 de procente.

10 Rugaciunea cu credinta, meditatiile, mantrele, grabesc insanatosirea dupa interventiile chirurgicale, impiedica aparitia unor afectiuni si prelungeste viata. Cercetatorii din toata lumea continua sa atraga atentia asupra unui fapt uimitor: persoanele care se roaga in mod regulat sint mai sanatoase decit cele care nu cred in Dumnezeu. Pentru ca nu conteaza carui Dumnezeu si in ce biserica se roaga. Important este faptul ca el crede in forte mai puternice decit el, ca incearca sa comunice cu acestea, ceea ce il ajuta foarte mult.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel