vineri, iunie 9, 2023

Un nou test de sânge ar putea detecta semnele bolii Alzheimer cu ani înainte de apariția simptomelor, ceea ce ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta boala și ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente viitoare.

Alzheimer, cauza principală a demenței, este în prezent diagnosticată în majoritatea cazurilor odată ce pacientul are un simptom, cum ar fi pierderea memoriei.

În acel moment, cele mai bune opțiuni de tratament disponibile nu pot decât să încetinească progresia simptomelor.

Cercetările au arătat că cauza suspectată a bolii Alzheimer – o acumulare de proteine în creier – poate începe cu ani, sau chiar cu zeci de ani, înainte de apariția simptomelor care arată tulburări cognitive.

Aceste proteine, numite proteine beta amiloide, se adună împreună pentru a forma ceea ce se numesc oligomeri, ceea ce duce la boala Alzheimer într-un proces pe care oamenii de știință încă încearcă să-l înțeleagă.

Un nou test de sânge, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Washington, măsoară aceste niveluri de oligomeri ai proteinei beta amiloid din probele de sânge, potrivit EuroNews.

Publicând concluziile lor în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au demonstrat cum testul ar putea detecta oligomerii din sângele pacienților cu boala Alzheimer, dar nu la majoritatea membrilor unui grup de control care nu aveau semne de afectare cognitivă atunci când au fost prelevate probe de sânge.

„Ceea ce și-au dorit clinicienii și cercetătorii este un test de diagnostic fiabil pentru boala Alzheimer – și nu doar un test care confirmă un diagnostic de Alzheimer, ci unul care poate detecta și semne ale bolii înainte de apariția tulburării cognitive”, a spus autorul principal Valerie Daggett. profesor de bioinginerie UW și membru al facultății la Institutul de Inginerie Moleculară și Științe UW.

„Acest lucru este important pentru sănătatea indivizilor și pentru toate cercetările asupra modului în care oligomerii toxici ai beta-amiloid continuă și provoacă daunele pe care le fac”.

El a adăugat că testul de sânge, numit testul de legare a oligomerului solubil (SOBA), „poate fi baza unui astfel de test”.

Prezicerea Alzheimer

Echipa a dezvoltat ceea ce se numește o foaie alfa, care este o structură de proteine care se leagă de oligomerii din sânge sau lichidul cefalorahidian.

Testul confirmă apoi dacă oligomerii atașați la foaia alfa sunt alcătuiți din proteine beta amiloide.

Cercetătorii au testat SOBA pe mostre de sânge de la 310 subiecți de cercetare care și-au pus anterior probele de sânge și unele dintre fișele lor medicale disponibile pentru cercetarea Alzheimer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private