Sari la conținut

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă este boala ce afectează inima
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este esențial ca pacienții să respecte tratamentul prescris și să își monitorizeze regulat simptomele pentru a preveni complicațiile grave..

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu poate să pompeze suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului.

Aceasta poate afecta ventriculul stâng, ventriculul drept sau ambele părți ale inimii. Insuficiența cardiacă poate fi cronică, cu simptome care se dezvoltă treptat, sau acută, apărând brusc.

Cauzele insuficienței cardiace

 1. Boala coronariană: Ateroscleroza și formarea de plăci în arterele coronariene pot duce la scăderea fluxului de sânge către inimă.
 2. Hipertensiunea arterială: Tensiunea arterială crescută poate provoca suprasolicitarea inimii, contribuind la insuficiența cardiacă.
 3. Boli de valvule cardiace: Stenoza sau regurgitarea valvulelor pot afecta capacitatea inimii de a funcționa eficient.
 4. Infarct miocardic: Ocluzia unei artere coronariene poate duce la moartea țesutului cardiac și la slăbirea funcției inimii.
 5. Miocardită: Inflamația miocardului poate afecta contractilitatea inimii.
 6. Cardiomiopatie: Afecțiuni care afectează direct mușchiul inimii.

Simptomele insuficienței cardiace

 • Dispnee: Dificultate în respirație sau respirație rapidă.
 • Edeme: Retenție de lichide, care poate duce la umflarea picioarelor, gleznelor și abdomenului.
 • Oboseală: Slăbiciune generală și scădere a capacității de efort fizic.
 • Palpitatii: Bătăi neregulate ale inimii.
 • Tuse persistentă: Poate fi însoțită de spută roz sau sângerată.

Tratamentul insuficienței cardiace

 1. Medicație: Diuretice, inhibitori ACE, beta-blocante și alte clase de medicamente pot fi prescrise pentru a controla simptomele și a îmbunătăți funcția inimii.
 2. Modificări ale stilului de viață: Dieta sănătoasă, controlul greutății, limitarea consumului de sare și renunțarea la fumat sunt esențiale.
 3. Monitorizare: Pacienții trebuie să-și monitorizeze regulat simptomele, greutatea și să-și măsoare tensiunea arterială.
 4. Intervenții chirurgicale: În anumite cazuri, pot fi recomandate intervenții chirurgicale precum implantarea de dispozitive (de exemplu, stimulatoare cardiace) sau chiar transplantul de inimă.

Managementul insuficienței cardiace necesită o abordare multidisciplinară și colaborarea cu profesioniști din domeniul sănătății.

Este esențial ca pacienții să respecte tratamentul prescris și să își monitorizeze regulat simptomele pentru a preveni complicațiile grave și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel