Sari la conținut

Revoluție în tratarea diabetului: Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a acordat autorizația pentru terapia cu insulină săptămânală

Sursă foto: Shutterstock

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a acordat autorizația pentru terapia cu insulină săptămânală. Acest lucru a fost anunțat de grupul farmaceutic Novo Noridisk. Este o noutate absolută, la un secol de la descoperirea insulinei, și o revoluție în viața pacienților diabetici, pentru că într-un an vor trece de la un minim de 365 de injecții la 52.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) „a acordat autorizația pentru insulina săptămânală , prima din lume indicată pentru tratamentul diabetului la adulți. O inovație fără precedent la 101 ani de la descoperirea insulinei , care ar putea avea un impact pozitiv asupra gestionării diabetului și ar putea schimba calitatea vieții pacienților.” Pentru că „într-un an, de la un minim de 365 de injecții trecem la 52”, anunță Corriere.it

Acest lucru a fost anunțat de grupul farmaceutic danez Novo Nordisk. În prezent – reamintește compania – terapia cu insulină presupune ca pacientul să își administreze insulina cel puțin o dată pe zi, cu un impact care merge de la gestionarea terapiei în sine până la sfera socială, profesională și psihologică a persoanei cu diabet și a familiei acesteia.

Numărul de injecții poate fi un obstacol major

Un aspect se referea în special la necesitatea de a monitoriza zilnic boala și de a planifica întreaga zi în consecință. Numărul de injecții poate fi un obstacol major în ceea ce privește calitatea vieții și aderența la terapie.

Datele arată că 50% dintre persoanele cu diabet zaharat care necesită insulinoterapie întârzie începerea tratamentului cu mai mult de doi ani, cu repercusiuni asupra gestionării bolii și a complicațiilor acesteia.

”În studiile clinice de fază 3, insulina săptămânală a dus la o reducere a glicemiei (măsurată ca modificare a hemoglobinei glicozilate HbA1c) în comparație cu insulina bazală zilnică, promovând controlul glicemic la persoanele cu diabet de tip 2.

Bolile cronice netransmisibile sunt legate de stilul de viață și de contextul în care se trăiește, care are un impact și asupra calității relațiilor sociale”, subliniază Novo Nordisk.

diabet
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Efectele pozitive ale injecției săptămânale

„Aprobarea de către EMA a noii insuline cu doză săptămânală prefigurează o revoluție pentru persoanele cu diabet care urmează o terapie cu insulină.

Reducerea frecvenței injecțiilor, prin simplificarea tratamentului, promite să îmbunătățească aderența terapeutică, permițând, în cele din urmă, un control mai bun al glicemiei.

În plus, frecvența injecțiilor de insulină a fost întotdeauna una dintre cauzele vechii probleme a inerției terapeutice în diabetologie, deseori din cauza profesioniștilor și a pacienților care întârzie începerea tratamentului cu insulină, îngrijorați de complexitatea traseului de tratament”, susține profesorul Riccardo Candido, președintele Asociației Medicilor Diabetologi din Italia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel