Sari la conținut

7 alimente care trebuie EXCLUSE din dieta bolnavilor cu diabet zaharat. Cresc RAPID zahărul din sânge!

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că adoptarea unei diete corecte duce la pierderea în greutate şi, în multe cazuri, la remisia acestei boli.

Diabetul de tip 2 înseamnă că pancreasul nu produce suficientă insulină sau organismul nu o poate absorbi. Acest hormon este responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.

O dietă adecvată este de o importanță capitală în tratamentul diabetului, iar cea mai frecventă greşeală de alimentaţie este săritul peste o masă din zi, de obicei fiind vorba de micul dejun. De asemenea, pentru menținerea sub control a nivelului de zahăr în sânge trebuie evitate anumite alimente.

1. Evitaţi alimentele bogate în zaharuri și fructoză

Poate cea mai evidentă sursă de carbohidrați o reprezintă sucurile carbogazoase. Acestea sunt pline cu zahăr, conținând până la 10-12 lingurițe per porție! Consumul regulat de băuturi răcoritoare duce la rezistența la insulină. Medicii spun că iubitorii de băuturi îndulcite au de 2-3 ori mai multe șanse să sufere de diabet.

Optaţi pentru apă plată, ceai verde, ceaiuri din plante – acestea nu numai că nu ridică, dar chiar scad nivelul glicemiei.

2. Atenţie la carbohidraţi!

O altă sursă comună de carbohidrați rapizi este pâinea albă şi produsele de patiserie – plăcinte, gogoși, prăjituri. Acestea conţin făină albă şi  au un indice glicemic foarte mare, fiind absorbite instantaneu, ceea ce duce la creşterea rapidă a glicemiei.

Se recomandă înlocuirea pâinii albe cu cereale integrale sau secară. Pâinea neagră conține fibre care încetinesc absorbția zaharurilor.

3. Compoturi și sucuri de fructe

La prima vedere, fructele sunt alimente sănătoase ce abundă în vitamine și oligoelemente necesare organsimului. Însă sucurile și compoturile conservate din fructe proaspăt stoarse sau tăiate conțin o cantitate imensă de fructoză, care crește brusc nivelul de glucoză din sânge.

Medicii recomandă să consumați fructele în forma lor naturală, neprocesate şi este bine să alegeți fructele nu prea dulci, cum ar fi mere, pere, afine sau în general fructele de pădure.

4. Produsele care conţin amidon

Consumul de legume cu amidon în exces poate duce la o creșterea glicemiei – este vorba de produse precum cartofi, sfeclă, morcovi și porumb. Nu trebuie să le excludeți complet din dietă, ci să limitați cantitățile consumate și să le combinați cu alimente proteice.

Sursa foto: iStock

5. Carnea roșie grasă

Carnea de vită, miel, porc, mezelurile și cârnați sunt alimente bogate în grăsimi saturate care perturbă sensibilitatea celulelor la insulină. Ca urmare, are loc o eliberare compensatorie de glucoză. Carnea grasă poate fi înlocuită cu slabă – pui, curcan, pește.

6. Alcoolul

Alcoolul este periculos pentru persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din mai multe motive. În primul rând, alcoolul în sine conține mult zahăr, în special vinurile dulci, lichiorurile și cocktailurile. În al doilea rând, alcoolul perturbă producția de insulină de către pancreas. Chiar și dozele moderate de alcool pot provoca o creștere bruscă a glicemiei la diabetici.

7. Anumite sosuri şi condimente

Multe sosuri şi condimente din comerţ sau de la restaurantel de tip fast-food conțin zaharuri ascunse. Ketchup-ul, maioneza, sosul de soia, chiar și muștarul sunt adesea puternic îndulcite artificial. Aceste sosuri îmbunătățesc gustul alimentelor, dar cresc brusc indicele glicemic al preparatului cu care sunt consumate. Este mai bine să pregătiți în bucătăria proprie sosurile și dressingurile pentru salate controlând compoziția.

Este important să vă controlați greutatea, să faceți sport în mod regulat și să luați medicamentele prescrise de medic. Dar dieta corectă este cheia succesului pe termen lung în lupta împotriva diabetului și obezității. Potrivit statisticilor, aproximativ 30% din populația lumii suferă de diabet, relatează The Health Site.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel