Sari la conținut

Întărirea sistemului imunitar toamna. Secret divulgat de medici

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Din cuprinsul articolului

Sistemului imunitar puternic. Cum poți să-ți îmbunătățești sistemul imunitar? În general, sistemul imunitar te apăra împotriva microorganismelor care cauzează boli. Dar uneori eșuează: un germen invadează cu succes și te îmbolnăvește. Este posibil să interveniți în acest proces și să vă întăriți sistemul imunitar? Ce se întâmplă dacă îți îmbunătățești dieta?

Medicii spun că nu sunt indicate suplimentele nutritive specifice pentru întărirea sistemului imunitar, ci respectarea unor reguli simple, potrivit health.harvard.edu.

Potrivit medicilor, dieta, odihna, activitățile fizice și alte componente de bază ale unui stil de viață sănătos sunt baza unui sistem imunitar puternic, iaar organismul va rămâne sănătos în sezonul toamnă-iarnă.

În ciuda simplității lor aparente, aceste principii joacă un rol vital în modul în care funcționează mecanismele de apărare. În plus, medicii recomandă includerea anumitor alimente și suplimente precum ghimbir, echinacea, vitamina C.

Sistem imunitar slăbit

Când dieta nu conține suficienți nutrienți și vitamine și somnul nu atinge cele 7-9 ore necesare, organismul cheltuiește o cantitate mare de energie pentru a compensa erorile de stil de viață și sistemul imunitar slăbește.

Nutriția de înaltă calitate și variată – proteine și carbohidrați, acizi grași omega, vitamine și minerale, susține sănătatea la nivel celular: nutrienții hrănesc și protejează țesuturile și organele de efectele negative, ajutându-le să se recupereze mai repede.

Odihna joacă, de asemenea, un rol important în menținerea sistemului imunitar puternic: în timpul somnului profund, sunt produse citokine – molecule care ajută la combaterea inflamației. Somnul insuficient poate duce la un sistem imunitar slăbit și poate crește riscul de ARVI și alte boli.

Activitatea fizică regulată este la fel de importantă. În timpul antrenamentului cardio și de forță, alimentarea cu sânge a țesuturilor se îmbunătățește, sistemul limfatic este activat, iar nivelul de stres scade. Toate acestea au un efect pozitiv asupra stării sistemului imunitar.

Antrenamentul ar trebui să fie regulat. Efortul fizic excesiv nu întărește apărarea organismului, ci, dimpotrivă, le epuizează. Suplimentele de vitamine, ierburile și condimentele vă pot ajuta, de asemenea, sistemul imunitar.

De exemplu, vitamina C întărește pereții vaselor de sânge și îmbunătățește microcirculația sângelui, facilitând livrarea de nutrienți către organe și țesuturi. Decocturile și tincturile care conțin ghimbir, echinaceea și ginseng au proprietăți imunostimulatoare și antiinflamatorii.

Condimentele, precum turmericul sau usturoiul, au un efect antiinflamator și protejează celulele de deteriorare datorită antioxidanților pe care îi conțin. Cu toate acestea, ele pot fi utilizate numai așa cum este prescris de un medic. Este important să se țină cont de caracteristicile individuale ale corpului, de starea generală de sănătate și de evoluția bolilor cronice.

De exemplu, vitamina C sau usturoiul în cantități mari pot agrava gastrita cronică, iar ceaiul din plante poate provoca o reacție alergică sau poate provoca mișcarea calculilor biliari, explică expertul.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel