Sari la conținut

Intervențiile care te scapă definitiv de ochelari în mai puțin de 10 minute

 Dacă acum câteva zeci de ani, singura modalitate prin care puteau fi remediate problemele de vedere erau ochelarii, acum există intervenții chirurgicale care vă pot ajuta să scăpați definitv de cataractă, miopie sau prezbitism.

Operația pentru cataractă durează doar 7 minute

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea calităților cristalinului. Cristalinul este o lentilă ce se află imediat în spatele părții colorate a ochiului, irisul. Peste 70% din persoanele sănătoase de peste 60 de ani vor dezvolta cataractă. Înaintarea în vârstă este cea mai importantă cauză a apariției  cataractei.

Singura metoda de tratament a cataractei este cea chirurgicală (operația). Prin operație, medicul înlocuiește cristalinul opacifiat cu unul artificial, care este valabil pentru tot restul vieții . În momentul de față, datorită tehnologiei foarte avansate, operația de cataractă a devenit  foarte puțin traumatizantă pentru pacient, recuperarea vizuală fiind de cele mai multe ori spectaculoasa.

Operatia de cataractă cu ultrasunete sau facoemulsificarea cu ultrasunete, cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie atât de mică încât nu este nevoie de cusătură. Intervenția durează foarte puțin, aproximativ 7 minute, se face cu anestezie locală și este fără internare.

Pacientul pleacă acasă după operație, urmând să stea cu pansament la ochiul operat până în ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator.

Preț: între 1500 și 9300 lei.

Operații cu laser pentru miopie și hipermetropie

Miopia este una din cauzele frecvente de vedere neclară. Pentru pacienții cu miopie obiectele aflate la distanță apar neclare.

Operația constă în corectarea dioptriilor, ce apar prin modificări ale corneei și/sau cristalinului și există 2 opțiuni-LASEK, PRK și LASIK

LASEK (Laser assisted subepithelial keratectomy) și PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă – sunt tehnici foarte asemănătoare și se bazează pe polizarea țesutului corneean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeței de ordinul micronilor.

Avantajul major al acestor tehnici este că nu există riscuri și complicații ce pot duce la pierderea vederii atât în momentul operației cât și în timp.

Dezavantajele constau în disconfortul din primele 72 de ore și vindecarea lentă, respectiv o săptămână.

Operația durează aproximativ 5 minute, este cu anestezie locală cu picături și fără internare.

LASIK (laser in situ keratomileusis) – este o tehnică foarte populară datorită confortului ridicat și vindecării rapide. Acesta tehnică implică o tăietură în grosimea corneei, ca un “capac”, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Această tăietură poate fi executată cu o lamă = microkeratom sau mai nou cu ajutorul unui laser numit femtosecond, în acest caz tehnica numindu-se intraLASIK sau iLASIK.

Recuperarea: în urma operației LASEK, PRK, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 7 zile. În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzația de corp străin, lăcrimare, fotofobie, inflamația pleoapelor, chiar durere care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Vor purta ochelari de soare pentru protecție și vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene și nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc., conform cu recomandarea medicului chirurg.

Sunt interzise:

  • expunerea la praf, vânt, mersul la piscină, lac, mare, timp de 30 zile;
  • spălatul pe cap în primele 2 săptămâni după operație;
  • machiatul ochilor 3-4 săptămâni;
  • frecatul la ochi trebuie evitat pentru 3-4 luni;
  • traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales în primele 6 săptămâni.

Prezbitismul afectează, de regulă, persoanele vârstnice

   De cele mai multe ori prezbitismul sau hipermetropia are ca şi cauză pierderea elasticităţii cristalinului care nu mai poate participa în mod adecvat la reglajul fin al sistemului de lentile al ochiului.
Persoanele suferinde de prezbitism (presbiţie) vor vedea obiectele, de aproape foarte neclar şi în ceaţă.

Ca și în cazul miopiei, prezbitismul se corectează prin intervenții LASEK și PRK.

 Preț: LASEK și PRK-2100 un ochi

 

 

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel