sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Irina Lungu

Sunt măsuri de ultimă oră, aliniate la situația în care România se află, după atingerea pragului de 100 persoane infectate cu Covid-19.

Președintele a subliniat că starea de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

Numărul celor infectaţi în România a ajuns la 113! Doi bărbaţi şi două femei cu vârste cuprinse între 31 şi 53 de ani sunt cele mai recente cazuri de infectare cu noul coronavirus în România, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, două dintre aceste persoane – o femeie de 33 de ani şi un bărbat de 36 de ani – sunt din Timişoara, au venit pe 12 martie din Italia şi se află în carantină.

O altă persoană infectată este un bărbat de 31 de ani din Constanţa, contact al senatorului PNL Vergil Chiţac. De asemenea, a fost confirmată pozitiv şi o femeie de 53 de ani din Braşov, contact al unui bărbat infectat anterior, venit din Boston.

Hotărârea pentru instituirea unor măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19 (coronavirus), adoptată sâmbătă, 14 martie, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

„Deciziile au fost luate după ce s-a intrat în Scenariul 3 (peste 100 de bolnavi de coronavirus). Prin hotărârea CNSSU au fost aprobate, recomandările „Grupului de analiză”, care vizează:

– relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;

– relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;

– relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;

– definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;

– aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice

– restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

De asemenea, au fost aprobate următoarele:

* abilitarea Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru inițierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară.

* instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.

Membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.