Sari la conținut

Intestinul tău este bolnav dacă ai aceste simptome

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Intestinul trebuie să fie în echilibru pentru a se menține sănătos. Aceste semne clare indică o potențială boală.

Beneficiile puternice pentru sănătate ale bacteriilor din intestinul tău

Intestinul și tractul tău gastro-intestinal este locuit de microbi numiți colectiv microbiom, care include bacterii, ciuperci și chiar viruși. Deși sună scârbos și chiar nesănătos, de fapt este chiar opusul.

Bacteriile intestinale îndeplinesc multe funcții importante în organism, inclusiv susținerea sistemului imunitar, producerea serotoninei, substanță chimică din creier care ne face să ne simțim bine, punerea la dispoziția organismului a energiei din alimentele pe care le consumăm și eliminarea substanțelor străine și a toxinelor, potrivit lui Lisa Dreher: RDN, dietetician înregistrat la UltraWellness Center din Lenox, Massachusetts.

Deși majoritatea dintre noi avem un amestec de bacterii bune și rele, uneori bacteriile rele preiau conducerea și provoacă disbioză sau un dezechilibru al bacteriilor intestinale, care poate influența o serie de probleme de sănătate.

Așadar, cum știți când aveți un dezechilibru? Aceste semne clare indică o disbioză care are potențialul de a vă îmbolnăvi. Cât de important este să ai grijă de toate aceste „bacterii” prietenoase.

Stomacul tău nu se simte bine

Diareea, constipația, balonarea, greața și arsurile la stomac sunt simptome clasice ale problemelor de sănătate intestinală. „Disconfortul gastro-intestinal, mai ales după ce mâncați mese bogate în carbohidrați, poate fi rezultatul unei digestii și absorbții deficitare a carbohidraților”, spune Dreher.

Refluxul, boala inflamatorie intestinală, sindromul de colon iritabil și colita au fost toate legate de un dezechilibru al microbiomului.

Ai poftă de anumite alimente

Pofta de alimente, în special de dulciuri și zahăr, poate însemna că ai un dezechilibru al bacteriilor intestinale.

Deși nu este dovedit, unii experți cred că, dacă există o creștere excesivă de drojdie în sistemul tău, care ar putea apărea după un episod sau două de antibiotice în care toate bacteriile bune sunt eliminate, atunci acea creștere excesivă de drojdie te poate face să poftești mai mult zahăr.

Cântarul urcă sau coboară

Anumite tipuri de bacterii intestinale pot cauza pierderea sau creșterea în greutate, mai ales atunci când colonizează intestinul subțire, o afecțiune numită SIBO (prescurtare de la small intestinal bacterial overgrowth).

Prea mulți microbi în intestinul subțire pot afecta sănătatea intestinului prin faptul că interferează cu absorbția vitaminelor, mineralelor și grăsimilor. „Dacă nu puteți digera și absorbi grăsimile în mod normal, este posibil să vedeți de fapt o anumită pierdere în greutate”, spune Dreher.

Alte tipuri de bacterii au fost legate de creșterea în greutate, deoarece anumiți microbi pot recolta mai multe calorii din alimente decât alții.

Sunteți anxios sau vă simțiți trist

Aproximativ 80-90% din serotonină, un neurotransmițător care afectează starea de spirit, comportamentul social, somnul, apetitul, memoria și chiar libidoul, este produsă în intestin.

Atunci când se produce mai puțină serotonină, aceasta poate afecta negativ starea de spirit. „Dezechilibrele microbiomului intestinal pot declanșa simptome depresive”, spune Todd LePine, MD, medic la UltraWellness Center din Lenox, MA.

Nu dormiți bine

Faptul că nu ai suficientă serotonină poate duce la crize de insomnie sau la dificultăți în a adormi, potrivit lui Dreher. Și, potrivit doctorului LePine, simptomele oboselii cronice și ale fibromialgiei pot fi, de asemenea, legate de dezechilibrele bacteriilor intestinale.

Pielea ta se comportă ciudat

Erupțiile cutanate și eczema, o afecțiune cronică caracterizată prin mâncărimi și pete roșii inflamate pe piele, pot fi un semn al unei sănătăți intestinale precare, deoarece se dezvoltă atunci când există un dezechilibru în bacteriile intestinale, potrivit medicului Victoria Maizes, director executiv al Centrului Arizona pentru Medicină Integrativă și profesor de medicină, medicină de familie și sănătate publică la Universitatea din Arizona din Tucson, AZ.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel