Sari la conținut

Trei alimente care provoacă inflamații serioase intestinelor! Ai grijă data viitoare când le consumi

colon iritabil
sursa foto: arhiva doctorul zilei
inflamatia intestinelor

Imaginează-ți orașul New York într-o dimineață de luni, trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu. Acum imaginați-vă la un nivel microscopic și cam așa arată microbiomul în interiorul corpului.

Microbiomul tău este format din trilioane de microorganisme (numite și microbiotă sau microbi) din mii de specii diferite. Acestea includ nu numai bacterii, ci și ciuperci, paraziți și viruși. La o persoană sănătoasă, aceste insecte sau bacterii rele coexistă pașnic de-a lungul celor bune și pot fi găsite peste tot pe corp. Cu toate acestea, cea mai mare concentrație de microbi se găsește mai ales în intestinul subțire și gros.

Microbiomul este atât de important pentru sănătatea ta încât, în ultimii ani, experții medicali au început să-l eticheteze drept organ de susținere. Pe lângă stimularea sistemului imunitar, microbiomul joacă, de asemenea, un rol important în descompunerea compușilor alimentari potențial toxici și în sintetizarea anumitor vitamine și aminoacizi, cum ar fi vitamina B12 și vitamina K2.

Când bacteriile rele preiau controlul…

Din păcate, atunci când echilibrul dintre bacteriile bune și rele este rupt, ceea ce poate fi cauzat de infecții, diete nesănătoase sau utilizarea prelungită a antibioticelor, poate duce la disbioză.

Disbioza este termenul științific folosit pentru a descrie un „dezechilibru” în comunitatea microbiană intestinală. Când se întâmplă acest lucru, acest dezechilibru poate interfera cu funcțiile microbiomului și poate face corpul mai susceptibil la boli.

S-a descoperit că consumul regulat de anumite alimente nesănătoase cauzează inflamații lente și pe termen lung în organism. Acest lucru este asociat cu riscuri mai mari de boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, Alzheimer, artrită și cancer.

De aceea este incredibil de important să fii selectiv cu privire la ceea ce alegi să mănânci. Dacă nu vă hrăniți intestinul cu alimentele potrivite, s-ar putea să vă confruntați cu unele probleme majore de sănătate în continuare.

Alimentele sănătoase, cum ar fi legumele fermentate, chefirul, fructele și legumele cu frunze verzi, ajută la promovarea creșterii bacteriilor sănătoase în intestin.

Acești microbi buni ajută la prevenirea creșterii excesive a bacteriilor dăunătoare, concurând pentru nutrienți și locuri de atașare la membranele mucoase ale intestinului. Gândiți-vă la membrana mucusului dumneavoastră ca la o barieră intestinală în care are loc cea mai mare parte a activității imune și a producției de proteine antimicrobiene.

Deși este bine să te răsfăți cu o gustare  preferată o dată pe lună, deoarece nu va provoca neapărat o disbioză, există anumite tipuri de alimente care ar trebui evitate.

Consumul zilnic al acestor alimente poate dăuna intestinului, creând un mediu nesănătos pentru bacteriile intestinale.

Numărul 1. Produse de patiserie rafinate

Produsele de patiserie ambalate și rafinate, cum ar fi produse de patiserie, pâine albă și covrigii sunt unul dintre principalele lucruri pe care ar trebui să le evitați dacă doriți să vă mențineți intestinul sănătos.

Și veți dori să le evitați în special pe cele care conțin sirop de porumb bogat în fructoză.

Aceste alimente sunt de obicei sărace în fibre alimentare, de care bacteriile intestinale au nevoie pentru a le transforma în molecule care ajută la hrănirea celulelor sănătoase ale colonului și vă protejează organismul de obezitate și diabet.

Dacă nu vă puteți opri inițial să consumați aceste alimente, opțiunile mai bune (cu moderație) sunt produse coapte care conțin cereale integrale și care nu au nici un sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză adăugat în lista de ingrediente.

Obținerea a 25 până la 30 de grame de fibre alimentare pe zi în dieta ta este crucială pentru a menține hrănirea bacteriilor bune din intestin. Acest lucru este relativ ușor de realizat dacă mănânci multe legume și fructe.

Atunci când bacteriile din intestin nu sunt hrănite corespunzător, un studiu din 2021, publicat în Nutrients, a constatat că vă poate crește riscul de boli legate de intestin, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, obezitatea, diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.

Numărul 2. Carne procesată

Consumul prea des de bacon, hot dog, carne de vită este asociat cu un risc mai mare de cancer de colon. Asta pentru că aditivii adăugați se transformă în cancerigeni, în timpul procesului de gătire.

Unele alternative mai bune care pot fi consumate cu moderație sunt carnea albă sau carnea hrănită cu iarbă care conțin cantități mai mari de grăsimi bune.

Numărul 3. Băuturi dulci

Acestea nu se limitează doar la sucuri. Unele sucuri și sucuri dietetice vă pot dăuna, de asemenea, intestinului, mai ales dacă conțin sirop de porumb bogat în fructoză, zaharină sau sucraloză.

Aceste băuturi dulci favorizează creșterea bacteriilor rele în colon și pot duce la diaree, precum și la diabet și obezitate.

Potrivit unei recenzii recente din 2022 din Clinical Gastroenterology and Hepatology, atât hiperglicemia (niveluri ridicate de glucoză din sânge), cât și aportul excesiv de zahăr pot crește permeabilitatea intestinală și pot provoca un dezechilibru al bacteriilor din intestin, ceea ce este dăunător sănătății tale generale.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel