miercuri, noiembrie 30, 2022

Intoleranța la fructoza este o afecțiune mai puțin cunoscută care afectează capacitatea unei persoane de a digera fructoza. Deși poate fi ereditară, aceste cazuri sunt extrem de rare. Adesea, intoleranța la frucoză apare ca urmare a consumului excesiv de fructe.

Fructoza este responsabil pentru procesarea zahărului din fructe. Atunci când consumăm prea multe fructe, ficatul este suprasolicitat, iar intoleranța se instalează, odată cu trecerea timpului.

Te-ar mai interesa: O adolescentă a murit în baie din cauză că a inhal...

Incapacitatea de a metaboliza fructoza la nivelul ficatului conduce la acumularea fructozo-fosfatului în ficat şi apariţia simptomatologiei bolii. Aceasta se caracterizează prin vomă, balonare, diaree, icter, hemoragii, mărirea ficatului, hipoglicemie.

Intoleranța la fructoză

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare ce este intoleranța la fructoză și, de asemenea, cum poate afecta aceatsa organismul.

Există intoleranță la fructoză

Știm cu toții despre intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Mai rar este vorba de o problema severă și congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare la un exces de fructoză în alimentație.

Te-ar mai interesa: Atenție, meniul de 1 Decembrie poate fi considerat...

dieta cu fructe

Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi. Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge.

Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g. Din ce provine fructoza? Din miere, fructe în exces și zahăr (un amestec de glucoză și fructoză). Ca să nu suprasolicităm ficatul și să nu riscăm să ne îngrășăm, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr, iar fructele să le consumăm proaspete, mestecate- în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică.

Te-ar mai interesa: Medic cardiolog ucis cu sânge rece de pacientul sa...

Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri (fresh sau smoothie), dar și în fructe precum cireșe, struguri, mango, pepene. Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele…mai ales că s-a deschis sezonul cireșelor, iar pepenii și strugurii urmează”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private