Sari la conținut

Întrebări și răspunsuri esențiale despre autism. Ce tipuri de tratament există?

Zeci de mii de copii din România suferă de tulburări din spectrul autist (la nivel mondial 1 din 68 de copii). Singura soluție pentru tratarea autismului dovedită științific este terapia comportamentală aplicată (terapia ABA), care se face din ce în ce mai bine și în România. Anual, circa 500 de specialiști în acest domeniu dar și alți profesioniști implicați în recuperarea copiilor cu autism din țară și din străinătate (SUA, Marea Britanie, Norvegia, Spania) se întâlnesc la Conferința Internațională ABA, care în acest an are loc între 8 și 10 aprilie la București. Doctorul zilei este partener media al evenimentului. V-am pregătit un articol amplu despre ce înseamnă autismului și ce funționează în remedierea TSA (tulburărilor din spectrul autist) realizat de specialiștii Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. În Statele Unite a fost implementată prima dată terapia comportamentală aplicată și tot de aici se obțin certificările internaționale pentru terapeuții care lucrează cu micuții cu autism (semnele de alarmă sunt: Copilul nu are contact vizual cu părintele, Pare că nu aude normal, Este dificil la mâncare, pare lipsit de apetit, Nu se întinde să fie luat în brațe sau se opune, Nu zâmbește când i se zâmbește,  A depășit vârsta de 1 an și 6 luni și încă nu folosește cuvinte clare pentru a cere ceea ce își dorește, Nu reacționează întotdeauna când este strigat pe nume).

La ce ajută  intervenția timpurie în autism?

Cercetările au arătat că serviciile de  intervenție timpurie pot să îmbunătățească destul de mult dezvoltarea copilului cu TSA. Intervenția timpurie ajută copiii începând cu vârsta de trei ani (36 de luni și chiar mai devreme) să dobândească abilități importante. Serviciile includ terapia care să ajute copiii să dobândească abilități lingvistice, kinetice, din sfera socială. Prin urmare, este foarte important să ne adresăm unui doctor cât mai curând posibil dacă credem că un copil ar avea autism sau o altă problemă de dezvoltare.

Chiar dacă copilul nu a fost diagnosticat cu TSA, acesta poate să urmeze servicii de intervenție timpurie. Se consideră că sunt eligibili serviciilor de intervenție timpurie copiii cu vârsta sub 3 ani care riscă să aibă o întârziere în dezvoltare. Aceste servicii sunt prevăzute în sistemul de intervenție timpurie (în România sunt disponibile inclusiv la medicul de familie), unde poți face evaluarea copilului.

În plus, tratamentul pentru simptome particulare, ca de exemplu logopedia pentru întârzierea limbajului, nu necesită așteptarea unui diagnostic medical de TSA. În timp ce intervenția timpurie este extrem de importantă, intervenția la orice vârstă este benefică.

 Ce tipuri de tratament există pentru autism?

Există mai multe tipuri de tratamente ce pot fi împărțite în următoarele categorii:

 

  • Abordarea comportamentului și a comunicării;
  • Tratament prin dietă;
  • Tratament prin medicamentație;
  • Medicină complementară și alternativă;

 

  1. Abordarea comportamentului și a comunicării

 

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie se consideră că abordarea comportamentului și a comunicării, ca terapie pentru copiii cu TSA presupune structură, direcție și organizare pentru copil, dar și participarea familiei.

 

Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA)

 

O abordare notabilă pentru tratarea copiiilor cu TSA se numește Analiza Aplicată a Comportamentului. ABA încurajează comportamentele pozitive și le descurajează pe cele negative cu scopul de a îmbunătății o varietate de abilități. Progresul copilului este urmărit și măsurat permanent.

Există mai multe tipuri de ABA:

  • Discrete Trial Training (DTT)

Este un tip de învățare ce folosește o serie de procese pentru a învăța fiecare pas al unui comportament pozitiv sau a unui răspuns. Lecțiile sunt împărțite în cei mai simpli pași, iar recompensa este folosită pentru a întări răspunsul sau comportamentul corect. Răspunsurile incorecte sunt ignorate.

  • Intervenția timpurie și intensivă asupra comportamentului (EIBI)

Este un tip de ABA folosită pentru copiii mici cu TSA, de obicei mai mici de 5 ani, si adesea mai mici de trei ani.

  • Pivotal Response Training (PRT)

Acesta are scopul de a crește motivația copilului de a învăța, de a monitoriza comportamentul acestuia, și de a iniția dialoguri cu alții. Schimbările pozitive în cadrul acestor comportamente ar trebui să se răspândească efecte asupra altor comportamente.

  • Verbal Behavior Intervention (VBI)

Este un tip de terapie desprins din ABA care se focusează asupra dobândirii abilităților verbale.

 

Există și alte terapii pot face parte din completarea programului de tratament a copilului cu TSA:

 

– Dezvoltare, diferențe individuale, abordare de baza a relațiilor (DIR, se mai numește și „floor time”)

Floortime sau timpul petrecut de copil pe podea se focusează pe partea emoțională și pe dezvoltarea relațiilor (sentimente și relații care se bazează pe afecțiune și grijă). Este de asemenea concentrat și pe modul cum copilul se descurcă  atunci când are de-a face cu mai multe imagini, sunete sau mirosuri.

Tratament si educație pentru copiii cu autism si a handicapului legat de  comunicare (TEACCH)

TEACCH  folosește indicații vizuale pentru a folosi la învățarea unor abilități. De exemplu, cartonașele care au diverse imagini pot folosi copilului să învețe cum să se îmbrace separând informațiile în cei mai simpli pași.

Terapia Ocupațională

Terapia ocupațională ajută persoană să dobândească abilități care îi oferă un grad cât mai mare de independență. Abilitățile se referă la îmbrăcat, mâncat, spălat, dar și abilități sociale.

Terapia Senzorială

Terapia senzorială ajută copilul să facă față sunetelor și mirosurilor. Aceasta poate ajuta un copil ce este deranjat de anumite sunete sau căruia nu îi place să fie atins.

Logopedie

Ajută la dezvoltarea și  îmbunătățirea abilităților de comunicare. Unele persoane sunt capabile de a asimila aceste abilități verbale, iar pentru alții folosirea gesturilor sau imaginilor este mult mai realistă.

Sistemul de comunicare prin schimbul de imagini (PECS)

Acesta utilizează imagini ca simbol pentru a dobândi abilități de comunicare. Scopul este ca persoana să poată ajunge să ceară lucruri sau să răspundă la întrebări prin intermediul imaginilor, astfel putând să converseze.

  1. DIETĂ Este nevoie de o dietă specială la copiii cu autism?

Anumite diete au fost dezvoltate de către terapeuți profesioniști. Aceste diete însă nu au o bază știintifică  necesară pentru a le putea recomanda la nivel larg. O dietă necertificată poate ajuta un copil, dar poate dăuna altuia.

Dacă aveți de gând să schimbați dieta copilului, este necesar să vorbiți prima dată cu doctorul care îl urmăresște. Puteți vorbi de asemenea și cu un nutriționist pentru a vă asigura că sunt  asigurate vitaminele și mineralele importante pentru copil.

  1. MEDICAMENTE Pot vindeca anumite medicamente autismul?

Nu există medicație care să vindece TSA și nici să trateze principalele simptome. Dar există medicație care poate ajuta anumite persoane în privința unor simptome. De exemplu, medicație ce poate ajuta să faci față stărilor de agitație, incapacității de concentrare, depresie sau convulsii.

  1. Ce tratamente alternative și complementare se recomandă în autism?

Pentru a elimina simptomele TSA, unii părinți și medici folosesc tratamente care sunt în afara celor recomandate în mod normal de pediatru. Aceste tipuri de tratamente sunt cunoscute drept tratamente alternative și complementare. Ele pot folosi diete speciale, un tratament de detoxifiere ce are ca scop eliminarea metalelor grele din sânge, tratamente biologice (secretină),  tratamente prin sisteme ce au la bază corpul (precum presiunea puternică).

Aceste tipuri de tratamente sunt foarte controversate. Cercetările curente arată că o treime dintre părinții ce au copii cu TSA este posibil să fi încercat tratamente complementare și alternative și mai mult de 10% pot folosi un tratament ce este posibil să fie dăunător. Înainte de începerea unui astfel de tratament, informați-vă și discutați cu doctorul copilului.

Pot trata medicamentele tulburările din spectrul autist?

Nu există medicamente care pot vindeca Tulburările de Spectru Autist sau să trateze principalele simptome. Exista tratamente medicamentoase care sa ajute persoanele cu TSA să funcționeze mai bine (spre exemplu, medicamentele care ajută la echilibrarea nivelului de energie la nivelul organismului, la incapacitatea de concentrare a atenției, la depresie sau convulsii).

Medicamentele ar putea sa nu aibă același efect la toți copiii. De aceea este recomandat ca în tratarea copiiilor cu TSA să apelăm la ajutor profesionist ce are experiență în abordarea acestei afecțiuni. Atât părinții, cât și medicii care se ocupă de un copil cu TSA trebuie să urmărească îndeaproape și să monitorizeze fiecare progres și reacție a copilului în timpul în care acesta primește medicație pentru a fi siguri că nu există niciun efect negativ care să surclaseze beneficiile acestuia asupra evoluției copilului.

Cum trebuie monitorizată sănătatea unui copil cu autism?

Copiii cu TSA pot să se îmbolnăvească sau să se rănească la fel de ușor cu cei tipici. Vizitele medicale regulate și examinările stomatologice ar trebui să facă parte din planul de tratament al copilului. Câteodată, este destul de greu să spui dacă comportamentul unui copil este legat de TSA sau are legătură cu o altă problemă medicală. Monitorizarea unei dezvoltări sănătoase a copilului nu înseamnă o focusare doar pe simptomele legate de  TSA, ci și pe sănătatea fizică și mentală a acestuia.

(Catalina Laura Iota, terapeut ABA)

Sursa:  http://www.cdc.gov/ncbddd/autism/treatment.html

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel