Sari la conținut

Îți amorțesc mâinile și picioarele? Mergi rapid la doctor!

De ce îmi amorțesc mâinile și picioarele? Pe lângă amorțelile periferice (parestezii), durerea, furnicăturile, mâncărimile și pierderea sensibilității pot fi semnele unei tulburări neuro-musculare numită neuropatie periferică, care are la bază lezarea unor nervi ai mâinilor și picioarelor.

Cauzele afectării conducerii impulsurilor nervoase către membre sunt multiple, cea mai frecventă fiind declanșarea diabetului zaharat.

Diabetul e semnalat de furnicături

Unul dintre simptomele apărute adesea în diabetul zaharat este amorțirea picioarelor, însoțită de furnicături și de mâncărimi. În acest caz, leziunile nervilor periferici sunt produse de menținerea pe o perioadă lungă de timp a unor valori glicemice ridicate.

În lipsa unui tratament și a unei diete corespunzătoare, se poate ajunge la senzație de arsură, înțepături, crampe musculare, pierderea sensibilității termice, dureroase și, mai târziu, pe aceea de control a mișcării.

Durerile și furnicăturile picioarelor anunță hernia de disc

Simptomele depind de pozitia si marimea herniei de disc si existenta sau nu a compresiunii nervului :

 • nu face presiune asupra unui nerv : se poate sa nu dea dureri
 • face presiune asupra unui nerv : durere, amorteala sau slabiciune in zona prin care trece nervul

Simptomele herniei de disc lombare :

 • durerea de picior (sciatica)
 • durerea in regiunea lombara si / sau durerea in regiunea fesiera
 • in cazurile extrem de severe (sindrom de „coada de cal”) apare pierderea controlului sfincterian manifestata prin incontinenta urinara sau incontinenta pentru materiile fecale
 • de obicei apare doar pe un picior
 • debut brusc sau graduat
 • poate fi constanta sau intermitenta
 • insotita de amorteala, furnicaturi, slabiciune
 • se poate accentua la stranut, tuse, sau efortul de defecatie
 • se poate agrava datorita sezutului, pozitiei bipede prelungita sau rasucirilor
 • se amelioreaza in timpul mersului, pozitiei intinse sau altor pozitii care relaxeaza coloana vertebrala si scad presiunea asupra discului herniat

In majoritatea cazurilor de hernie de disc este eficient tratamentul nechirurgical :

 • fizioterapie
 • masaj
 • antiinflamatoare (non-steriodiene sau steriodiene)
 • injectari epidurale cu cortizon

Daca simptomatologia nu se amelioreaza sau nu dispare dupa 6 saptamani, trebuie avut in vedere tratamentul chirurgical.

Carențele de vitamine și infecții, printre cauze

Unele lipsuri de vitamine sunt anunțate prin amorțirea membrelor. Este vorba despre carențe ale vitaminelor E, B1, B6, B3, B12.

Deficiența de vitamina B12 poate duce și la anemie, o altă cauză a amorțirii periferice. Mai mult, în absența vitaminei B3 (niacină), care are efect antiinflamator, se pot declanșa procese inflamatoare și diverse infecții.

Un aport crescut de vitamina B6, peste 2 mg pe zi, în cazul adulților cu o alimentație bogată în proteine, poate provoca amorțirea sau pierderea sensibilității membrelor, mai ales în cursul nopții.

Simptom al sindromului de tunel carpian

O posibilă cauză a amorțirii mâinilor este petrecerea de timp îndelungat în fața calculatorului sau folosirea excesivă a telefonului mobil. Solicitarea mâinii poate afecta nervul median, cel mai important în zona membrelor superioare, care trece pe sub tunelul carpian, o structură aflată la încheietură.

Alte simptome apărute în cazul acestei afecțiuni sunt furnicăturile, durerea intensă, pornind uneori de la nivelul cotului până în vârful degetelor, pierderea sensibilității tactile.

Atenție!

Agravarea stării de amorțeală a mâinilor și picioarelor necesită:

– un control medical amănunțit și depistarea precoce a cauzei exacte;

– evitarea sau reducerea consumului de sare și de grăsimi;

– renunțarea la fumat, întrucât afectează circulația sângelui și irigarea nervilor.

Cum se depistează cauza?

Pentru găsirea motivului precis al apariției senzației de amorțire a membrelor, pe lângă o examinare fizică, medicul curant va mai recomanda teste de sânge pentru detectarea diabetului, a carențelor vitaminice, a disfuncțiilor hepatice ori renale, a tulburărilor metabolice sau de imunitate.

Este posibil să fie indicată și realizarea unui test ca electromiografia (EMG), prin care se analizează activitatea electrică a mușchilor. Aceasta poate fi anormală în cazul unor leziuni ale sistemului nervos periferic manifestate la nivelul mâinilor și picioarelor.

Un alt tip de analiză medicală este determinarea vitezei a impulsului într-un nerv, un test electric realizat cu electrozi asemănători celor folosiți la o electrocardiogramă.

Senzația de amorțeală a membrelor este cauzată de o tulburare a conducerii impulsurilor nervoase provenite din aceste regiuni. Cauzele acestei tulburări pot fi foarte variate, cu implicații și gravitate diferite: compresia filetelor nervoase prin poziție greșită, compresia la locul de trecere prin zone anatomice inextensibile (tunelul carpian), traumatisme și elongații ale nervilor, inflamații, fracturi, cicatrice fibroase în vecinătatea nervilor, nevrite, neuropatii (diabet, tulburări circulatorii, boli imune), boli demielinizante. Prezența tulburărilor motorii sau senzitive la nivelul membrelor obligă la un diagnostic neurologic corect și complet.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.