Sari la conținut

Semnificația lunii iunie, botezată în popor Cireșar. Tradițiile și obiceiurile primei luni de vară

cireșele
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cireșe

Iunie este prima lună de vară, anotimpul mirific care debutează în forță, cu ziua Copilului. Luna, conform tradiției populare românești, mai este denumită și “Cireșar” sau “luna cireșelor”, deoarece acum se coc cireșele.

Totodată, denumirea lunii iunie provine și de la zeița “Iuno”, protectoarea femeilor căsătorite. Astfel, se spune că această lună este favorabilă pentru nunți fiindcă acum se vor lega cele mai trainice căsnicii.

Potrivit scriitorului roman Ovidiu, prima lună de vară şi-a luat numele de la zeiţa romană Juno, soţia lui Jupiter, echivalenta zeiţei greceşti Hera, „iuniores” însemnând “cei tineri”.

La începutul lunii, soarele se înalţă în constelaţia Taurului, iar, către sfârşitul lunii, ajunge în constelaţia Gemenilor. Datorită echinocţiilor, această lună începe cu Soarele în semnul zodiacal al Gemenilor şi se sfârşeşte în semnul Racului.

Iunie este luna cu cele mai lungi zile ale anului în emisfera nordică şi cu cele mai scurte zile în emisfera sudică.

Pietrele preţioase specifice nativilor lunii sunt perla, alexandritul şi piatra lunii. Mărgăritar sidefat, perla este menționată în China ca făcând parte din tributul plătit regelui Yu, simbolizând bogăție, înțelepciune, demnitate și putere.

În Antichitate, cele mai prețuite perle proveneau din Persia şi India, unde simbolizau prolificitatea. Musulmanii corelau perla cu simbolul femeii virgine, iar kurzii o considerau embrionul care se dezvoltă în uterul mamei. Romanii şi grecii antici preţuiau perla, deoarece, pentru ei, simboliza persoana iubită.

Florile lunii sunt trandafirul şi caprifoiul, iar arborii lunii iunie sunt carpenul, smochinul, mesteacănul şi mărul. Caprifoiul semnifică afecţiune, generozitate şi prietenie.

Această lună este, de asemenea, înconjurată de o serie de superstiții cu privire la vreme și la productivitatea anului agricol.

Câteva dintre superstițiile lunii iunie:

Dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă;

Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug;

Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate;

Dacă plouă în luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb, etc.

Pe lângă superstiții, luna iunie este înconjurată și de multe obiceiuri, cele mai multe în data de 24 și 29 ale lunii, când se sărbătorește Dragăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: