Sari la conținut

Cum ne îmbolnăvesc singurătatea și lipsa socializării

singuratate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne de depresie, ce sunt confundate ușor cu alte afecțiuni

Singurătatea și izolarea ne îmbolnăvesc. Persoanele care trăiesc în singurătate şi evită orice formă de socializare sunt predispuse la diverse boli şi riscă să devină alcoolice sau fumătoare înrăite.

Chiar dacă pare surprinzător, tensiunea arterială a singuraticilor este mai ridicată, riscul de demenţă este mai mare, iar anticorpii care luptă împotriva bolilor virale sunt mai “leneşi”. Un studiu citat de dailymail.co.uk a demonstrat ştiinţific că singuraticii sunt mai expuşi riscului de cancer şi boli de inimă.

Izolarea, un joc de domino

Studiul relevă faptul că persoanele singure au tendinţa de a fuma mai mult, putând ajunge lejer la 15 ţigări pe zi. La fel se întâmplă şi în cazul alcoolului. Ca într-un joc de domino, singurătatea duce la consumul de alcool şi tutun, care îi îndreaptă ulterior spre îmbolnăvire.
“Din cauza sentimentului de singurătate şi neimplicare în viaţa comunităţii, persoanele mai în vârstă pot avea chiar probleme cu somnul şi se accentuează procesul de degradare pentru cei care suferă de demenţă”, explică psihologul John Cacioppo, din Chicago, pentru dailymail.co.uk.

„Fenomenul ne afectează cu cât înaintăm în vârstă”

Acelaşi psiholog, care a făcut mai multe studii în acest domeniu, a descoperit că oamenii izolaţi pentru o perioadă mai mare de timp au nivelul cortizolului, hormon produs în situaţiile de stres, mult mai crescut decât este normal. Tensiunea arterială poate creşte atât de mult încât poate duce la atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.
“Trăim într-o lume în care individul e din ce în ce mai izolat. Fenomenul ne afectează tot mai tare cu cât înaintăm în vârstă”, a mai declarat psihologul american
Din fericire, există soluţii pentru a nu rămâne singuri şi izolaţi, iar una dintre ele este să scăpaţi de atitudinea mâhnită. O metodă bună de a scăpa de singurătate este să vă implicaţi în activităţi care vă fac plăcere, căutând să comunicați cu oameni care au aceleaşi pasiuni. Vă puteți integra în diferite grupuri pe rețelele de socializare, sunați-vă mai des apropiații.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel