Sari la conținut

Jucării populare, extrem de toxice. Avertismentul autorităților UE: „Afectează sistemul de reproducere al copiilor”

Jucării populare, extrem de toxice. Mii de produse neconforme, inclusiv jucării periculoase pentru sănătatea copiilor, au fost descoperite anul trecut pe piaţa europeană.

80% dintre ele proveneau din ţări extracomunitare, în principal din China. Autoritățile din țările membre sunt conectate la sistemul european de alertă pentru produse nealimentare periculoase, instrument pe care îl utilizează și agenția pentru protecția consumatorului din România.

În baza acestei colaborări, un produs neconform, descoperit într-un stat membru, poate fi retras de pe întreaga piață europeană.

PERICULOS pentru copii: Jucării în valoare de SUTE de mii de lei, interzise în magazinele specializate din Chișinău

Jucării populare, extrem de toxice. „Afectează sistemul de reproducere al copiilor”

În 2022 au fost inițializate alerte pentru peste 2.000 de produse, din care 50% proveneau din China, 30% din state non-comunitare și 20 de procente din Uniunea Europeană.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, atrage atenția că cele mai multe alerte au fost inițiate pentru jucării, urmate de cosmetice și îmbrăcăminte, iar mare parte dintre ele vizau utilizarea unor substanțe chimice periculoase.

„Am aici câteva exemple, cum ar fi jucăria sub formă de gel, denumită slim. Aceasta are prea mult bor. Înghițirea sau contactul cu o cantitate mare de bor poate afecta sănătatea copiilor, sistemul de reproducere, în special, fertilitatea.

Un alt exemplu este jucăria din colecția păpuși ale lumii. Acestea conțin o cantitate mare de ftalaţi care, din nou, afectează similar sănătatea copiilor. Păpușa de față este din seria prințese de vis”, a declarat Didier Reynders, potrivit RRA.

Comisarul european pentru justiție spune că sistemul european de alertă a fost îmbunătățit cu un instrument IT care scanează toate magazinele online din statele membre, pentru a descoperi dacă produsele neconforme se mai află pe piață.

Platforma sistemului european de alertă pentru produsele nealimentare periculoase poate fi accesată și de români, iar aceștia pot vedea care sunt produsele neconforme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel