Sari la conținut

Suzeta: Avantaje și dezavantaje. Cum scapi copilul de suzetă și când

Suzeta: Avantaje și dezavantaje. Cum scapi copilul de suzetă și când este mai bine să faci asta. Iată ce spun experții și cum este mai bine să procedăm.

 

Foarte iubită de bebeluși, suzeta oferă confort emoțional micuților. De altfel, acest gest este un instinct natural si extrem de important care il ajuta pe bebe sa se hraneasca imediat ce vine pe lume.

Drept urmare, este absolut clar că suzeta este un instrument comun oferit micutilor pentru a-si mentine starea de liniste si confort, notează Sfatul Părinților.

Mamicile stiu ca uneori bebe nu vrea neaparat sa manance, ci doar pentru placerea suptului in sine. Aici intervine suzeta! Totusi cat de benefica este aceasta pentru copii nostri si mai ales cum si cand renuntam la ea?

PRO folosirii suzetei

  • Un prim avantaj al suzetei poate fi dat chiar de rolul de calmare si linistire pe care il ofera bebelusului. Atentie insa! Nu toti copiii iubesc suzeta!
  • Folosite in timpul somnului suzetele sunt asociate in studii cu un risc scazut de moarte subita la bebelusii de pana la 6 luni.
  • O suzeta poate fi aruncata insa degetele micutului nu! Exista mamici care nu apeleaza la suzeta si il lasa pe cel mic sa isi suga degetele. Acest obcei poate sa dureze pana la varsta de 2-4 ani pentru ca degetul preferat al micutului este tot timpul cu el.

CONTRA folosirii suzetei

  • Daca vrei sa ii oferi micutului tau un program de masa regulat o suzeta poate sa intervina negativ in acest proces. Aceasta poate sa provoace confuzie cu privire la corecta semnificatie a sanului.
  • Trebuie sa stii ca suzeta creeaza un obicei si poate duce la dependenta. Daca puiul tau este obisnuit sa doarma cu suzeta in gura iar aceasta ii cade in timpul noptii este de asteptat ca cel mic sa se trezeasca fara ea si sa inceapa sa planga. Nu uita ca exista si alte metode de calmare a bebelusului: leaganat, plimbat, mangaiat, tinut in brate etc.

Totodată, este foarte important să ții cont că suzetele se spală foarte ca sa le feresti de murdarie si de microbi. Dezinfecteaza-le regulat prin fierbere in apa clocotita cu putin otet. De asemenea, se pot  dezinfecta și cu apă caldă cu bicarbonat de sodiu, pe care îl puteți găsi la orice farmacie sau plafar.

Suzetele folosite dupa varsta de 1 an au fost asociate cu un risc crescut de infectii ale urechii medii, mai notează Sfatul Părinților.

O preocupare importanta a mamicilor proaspete care hranesc copilul la san este sa reuseasca sa ii creeze un program regulat de masa pentru dezvoltarea lui sanatoasa.

Ce inseamna concret asta? Ca cel mic ajunge sa stie intuitiv ca la momentul mesei el trebuie sa isi ia exact cantitatea optima de lapte din san ca sa ii ajunga pana la masa urmatoare si sa il hraneasca.

Pentru a se ajunge aici este nevoie de practica de ambele parti, mama – bebelus. O suzeta intervine negativ in acest proces, provocand confuzie copilului cu privire la corecta semnificatie a sanului.

Ca sa se evite aceasta problema, pediatrii recomanda a nu se da suzeta copilului decat dupa varsta de o luna.

Cum scapi copilul de suzetă

Iată câțiva pași prin care poți scăpa copilul de suzetă.

  1. Permite-i sa renunte de unul singur. Multi copii pur si simplu renunta de la sine la suzeta, fara prea multe incurajari sau discutii cu parintii.
  2. Scoate-i in evidenta ca alti colegi ai sai de cresa sau gradi, „copiii mai mari” nu folosesc suzeta. Ca sa fii considerat copil mare, trebuie sa nu mai sugi suzeta – daca copilul tau aude asta, poate renunta singur la suzeta. 
  3. Tine-ti copilul ocupat. Multi copii trecuti de 2 ani sug suzeta cand sunt plictisiti. Daca are multe jucarii, carti si activitati care ii dau mereu o ocupatie, nu isi va aminti asa de des de suzeta.
  4. Stabileste limite pentru cand poate copilul sa foloseasca suzeta. Invata-l ca numai la ora culcarii are voie sa o ia. In mod gradat renunti sa i-o mai dai la momentul cand se duce la culcare.
  5. Rasplateste-ti si lauda-ti copilul cand renunta sa foloseasca suzeta. Asta il va face sa se simta bine si sa ii creasca respectul de sine. Nu isi va mai dori acea alinare pe care suzeta i-o aduce daca realizeaza ca de acum a intrat in randul copiilor mari care primesc admiratia adultilor, mai notează Sfatul Părinților. 
Simona David

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel