Sari la conținut

Județul din România unde localnicii au băut apă contaminată cu chimicale. Concluziile DSP sunt îngrijorătoare

apa de la robinet, periculoasă
Sursă foto: pixabay
Apa de la robinet, periculasă

Potrivit unui comunicat emis de DSP Gorj,zeci de mii de gorjeni consumă apă de la rețeaua publică, riscând să își pună sănătatea în pericol întrucât apa nu este potabilă.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj au efectuat o campanie de verificare a 12 sisteme de alimentare cu apă, la majoritatea dintre acestea fiind constate probleme.

Spre exemplu, apa furnizată în peste 1.000 de gospodării din comuna gorjeană Ionești este „necorespunzătoare, organoleptic și microbiologic“, se arată în raportul DSP Gorj. Primăria comunei Ionești a fost amendată cu suma de 10.000 de lei.

Apa care ajunge în gospodării este contaminată

Apa care ajunge în locuințele celor aproximativ 2.000 de locuitori din comuna Văgiulești prezintă

„valoare depășită la parametrul amoniu și neconformitate din punct de vedere organoleptic prin gust șimiros. Sistemul public de alimentare cu apă Văgiulești nu deține ASF (autorizație sanitară de funcționare) datorită neconformităților calitative ale apei procesate si distribuite consumatorilor pentru parametrii amoniu teluric, azotiți, fier și a lipsei instalațiilor de dezamonizare si deferizare“, se precizează în raportul întocmit de DSP Gorj, motiv pentru care Primăria comunei Văgiulești a primit o sancțiune de 10.000 de lei.

Cei aproximativ 3.600 de locuitori din comuna Bălănești consum apă potabilă cu un conținut ridicat de amoniu, peste limita admisă. Societatea Consiliului Local Bălănești a fost amendată cu 10.000 de lei, pentru „darea în consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate“, se menționează în actul de constatare.

Specialiștii DSP Gorj au mai constat că apa din următoarele localități nu este conformă: Alimpești, Țicleni, Drăguțești (neasigurarea dezinfecției eficiente a apei produse și distribuite populației, ca apă pentru consum uman) și Bengești Ciocadia.

Potrivit legislației în vigoare, cetățenii trebuie informați cu privire la calitatea apei și informațiile trebuie postate chiar pe site-ul instituției.

Primar: „S-a făcut un abuz“

Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia, a precizat că cei de la DSP Gorj ar fi comis de fapt un abuz și că situația este diferită în realitate:

„Au dat dovadă de neprofesionalism. Este o investiție în derulare și nu se putea face un control. Aștept să vină stația de tratare a apei. Le-am spus că este un abuz, în condițiile în care am scos în evidență că este o investiție în derulare și că în 2-3 luni vin cu stația de clorinare. Amoniu iasă oriunde. Este de când lumea și pământul. Apa este declarată menajeră, dar eu consum din apa asta, pentru că este de la 250 de metri adâncime. Oamenii sunt informați că este doar menajeră“, a declarat primarul Liviu Cotojman pentru Adevărul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel