Sari la conținut

Risc de contaminare cu azotat de amoniu. De ce e atât de periculos?

Risc de contaminare cu azotat de amoniu. Autoritățile locale din Harkov anunță că o rachetă rusească a lovit recent un depozit de azotat de amoniu din regiunea care se află în nord-estul Ucrainei, notează AFP.

O reacție în acest sens a venit ulterior și de la guvernatorul Republicii Populare Doneţk, Pavlo Kirilenko. Într-o postare pe contul personal de Telegram, acesta anunță că explozia, deși a fost una puternică, nu este o amenințare pentru populația din zonă.

Risc de contaminare cu azotat de amoniu

„Explozia din regiunea Harkov nu reprezintă o amenințare pentru populaţia locală”, a dat asigurări guvernatorul Republicii Populare Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul de Telegram.

Totodată, el a mai adăugat și o imagine în care se poate observa un nor de fum portocaliu care se ridică deasupra câmpurilor.

„Un obuz rusesc a lovit un depozit de pe teritoriul regiunii Harkov, unde, potrivit informaţiilor preliminare, a fost depozitat azotat de amoniu”, a spus el.

Populația  este în siguranță după atacul cu rachetă?

Oficialul ucrainean a mai adăugat că populația nu trebuie să între în panică din cauza coloanei de fum, aceasta nefiind un pericol.

„Coloana de fum ar putea speria (n.r. populaţia), dar nu există niciun motiv de panică”, a mai precizat guvernatorul. Menționăm faptul că azotatul de amoniu, este folosit în principal ca îngrăşământ ”azotat”, dar este folosit şi la fabricarea explozivilor.

Ce este azotatul de amoniu?

Numit și nitrat de amoniu sau, pe vremuri, salpetru de amoniu, azotatul de amoniu este o sare care se obține prin reacția de neutralizare a acidului azotic cu amoniac. Formula sa chimică este NH4NO3.

Se prezintă ca o sare cristalină, albă, extrem de solubilă în apă, și se găsește în stare naturală în regiuni extrem de uscate, cum ar fi deșertul Atacama din Chile. Dacă pe vremuri era extras din mine, acum tot azotatul de amoniu folosit este obținut artificial.

Este utilizat ca îngrășământ, în agricultură, dar apare și în componența unor explozibili, dintre care cele mai cunoscute sunt Amatol și Torpex, în care este combinat cu TNT. S-a studiat chiar și utilizarea sa ca combustibil pentru rachete spațiale, dar NASA a găsit soluții mai eficiente.

De ce e atât de periculos azotatul de amoniu?

Substanța este spaima serrviciilor de informații, care stau cu ochii pe orice persoană cumpără cantități prea mari din această substanță, fiind cel mai accesibil explozibil care poate fi utilizat de teroriști. În atacul din 1995 asupra clădirii federale din Oklahoma City, a fost folosit un amestec de peste două tone de substanțe explozive care conținea, în mare parte, această substanță.

Motivul este că, la o încălzire rapidă peste 300°C, azotatul de amoniu se descompune direct în apă, azot și oxigen, iar explozia puternică este produsă de trecerea directă de la starea solidă la cea gazoasă. Problema este și că substanța întreține arderea și nu e periculoasă la temperaturi mai mici, ceea ce face ca adesea explozia să se producă de la un incendiu și în prezența celor care încearcă să stingă flăcările. Pe de altă parte, substanța nu ia foc ușor de una singură, este nevoie de o altă cauză a incendiului.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel