Sari la conținut

Jumătate din testele cu rezultat pozitiv, efectuate de elevi, confirmate prin RT-PCR

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Testarea elevilor este o măsură importantă pentru limitarea răspândirii virusului, anunță specialiștii. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că eficiența testelor de salivă este mai redusă, în comparație cu celelalte metode de testare.

Chiar și în acest context, autoritățile anunță că jumătate din testele cu rezultat pozitiv sunt confirmate prin RT-PCR. Astfel, sute de copii și familii beneficiază de protecție împotriva COVID, prin depistarea timpurie.

Jumătate din testele pozitive din școli, confirmate prin RT-PCR

Potrivit unei informări prezentate vineri de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dintre cele 8.005 teste de salivă pozitive, 4.492 (56,11%) au fost confirmate prin test RT-PCR, 2.097 (26,2%) au fost infirmate prin acelaşi procedeu, iar pentru 1.416 (17,69%) nu există răspuns de confirmare/infirmare a infecţiei cu SARS-CoV-2. Datele au fost transmise de inspectoratele școlare.

Sorin Cîmpeanu a anunțat cu o zi în urmă că testarea în școli nu va fi suspendată și a precizat că testele din salivă ajută la prevenirea infectării, mai ales că aproape jumătate dintre cazurile testate în câteva zile au fost confirmate pozitiv prin RT-PCR. Ministrul Educației a precizat că testele din salivă care sunt alocate în acest moment ajung pentru încă două luni.

„Ultimele date pe care le-am centralizat doar în câteva zile au presupus 5.000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă. Din cele 5.000 de teste, 3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR, pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3.000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR. 2.000 din 3.000 de raportări înseamnă o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR de 66%.

(…) Deci am putut să contribuim la abordarea precoce, ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Eu cred că 2.000 de copii sunt importanți. Acești 2.000 de copii, dacă nu ar fi fost detectați prin teste salivă, ar fi mers în continuare în comunități, cea mai bună parte dintre ei. Ar fi generat o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte ușor 20.000 de alți colegi”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit realitatea.net.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: