Sari la conținut

Kilograme în plus, sinuzită și boli ale ochilor din cauza aerului condiționat

Utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreţinut corespunzător, aerul condiţionat declanşează multe probleme de sănătate, de la infecţii respiratorii minore până la boli mai grave ca legioneloza. Un nou studiu arată că poate favoriza chiar şi îngrăşarea, pentru că organismul nu mai depune efort ca să ajungă la temperatura optimă.

Boli respiratorii.
Aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai.

Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie). „Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul intră în comă şi moare”, explică epidemiologul Alexandru Rafila.

Răcoarea din birou afectează ochii


Migrene şi sinuzită.
Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.

Afecţiuni oculare
cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot apărea atunci când aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii- otita medie.

Obezitate.
Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depună efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea, informează specialiştii citaţi de ABC News.

„Nu staţi sub jetul de aer”

Aerul condiţionat este luxul necesar pentru supravieţuirea în birouri sau în transport în comun pe vreme caniculară. Folosit „cu cap”, nu vă afectează sănătatea. Medicii vă oferă câteva sfaturi:

  • Nu staţi sub jetul de aer rece, pentru că riscaţi să faceţi paralizie facială;
  • Curăţaţi filtrele de două ori pe an;
  • Reglaţi temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade;
  • Nu amplasaţi aparatul în camera copilului, ci pe hol şi ţineţi uşile deschise.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel