Sari la conținut

Kilogramele în plus provoacă această problemă gravă de sănătate! Este cel mai mare pericol: Risc de diabet și cancer

Boala ficatului gras
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Obiceiul care crește riscul de boală a ficatului gras

Kilogramele în plus provoacă această problemă gravă de sănătate! Odată cu kilogramele acumulate în plus, simptomele multor probleme de sănătate se pot agrava. De asemenea, vă poate crește tensiunea arterială și  riști să faci diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer.

Dacă medicul v-a sfătuit să slăbiți, atunci vă poate ajuta să știți că și o mică pierdere în greutate face o mare diferență. Pierderea a doar 10% din greutatea corporală vă va ajuta să reduceți nivelul colesterolului și al trigliceridelor, tensiunea arterială, precum și riscul de diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. De asemenea, reduce stresul de pe articulațiile dumneavoastră, facilitând mișcarea.

Nu doar greutatea este importantă, ci și forma

Dacă aveți o greutate în plus în jurul taliei (cunoscută sub numele de „formă de măr”), aveți mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă și de ficat decât dacă aveți greutatea pe tot corpul sau în jurul șoldurilor și coapselor (cunoscută sub numele de „formă de pară”).

”Forma de măr” poate duce la creșterea colesterolului și a trigliceridelor și poate cauza acumularea de grăsime în organele tale, în special în ficat și pancreas. Acest lucru le împiedică să funcționeze corect, ceea ce duce la boli de ficat, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Schimbarea stilului alimentar te poate ajuta să ai grijă de greutatea ta și să pierzi grăsimea din talie.

Aflați care este IMC-ul dumneavoastră

IMC (indicele de masă corporală) este o măsură a greutății dvs. în raport cu înălțimea și poate da o idee dacă aveți o greutate sănătoasă.

Un IMC sănătos se situează între 18,5 și 25. Un IMC mai mare decât acesta înseamnă că aveți un risc mai mare de probleme de sănătate.

Sfaturi pentru a pierde în greutate

  • Optați pentru porții mai mici. Suntem obișnuiți cu porțiile mari și adesea mâncăm mai mult decât trebuie fără să ne dăm seama. Verificați pachetele pentru dimensiunile recomandate ale porțiilor – acestea oferă o idee bună despre o porție sănătoasă de mâncat.
  • Umpleți jumătate din farfurie cu legume. Acestea sunt pline de vitamine și minerale, dar sărace în calorii. Farfuria va fi plină, astfel încât vă veți simți mai satisfăcută fără a consuma calorii în plus.
  • Folosiți farfurii, boluri și pahare mai mici. Creează iluzia că mănânci mai mult decât mănânci în realitate, așa că te vei simți satisfăcută, păstrând în același timp porțiile mici.
  • Alegeți alimente care vă satură. Mănâncă alimente bogate în amidon, cum ar fi orezul, cartofii sau pastele, la fiecare masă, pentru a te simți sătulă fără multe calorii în plus. Dacă puteți, alegeți variantele integrale, cu cereale integrale și integrale.
  • Evitați gustările dulci și grase. Acestea sunt foarte bogate în calorii fără să vă umple întotdeauna sau să vă ofere nutrienți. Mâncați suficient la mese, astfel încât să fiți mai puțin tentat să luați gustări și încercați să faceți schimburi mai sănătoase, cum ar fi o mână de nuci sau fructe uscate. Găsiți mai multe idei de gustări sănătoase.
  • Verificați etichetele alimentelor. Multe produse au etichete pe partea din față a ambalajului, precum și informații mai detaliate pe spate. Uitați-vă la zahăr, sare, grăsimi, grăsimi saturate și calorii și comparați-le cu alte produse. Adesea puteți găsi înlocuitori mult mai sănătoși pentru produse care altfel par foarte asemănătoare.
  • Fiți mai activi. Dacă deveniți activi și vă ridicați ritmul cardiac, veți consuma calorii suplimentare. Încercați să fiți activ cel puțin 30 de minute pe zi.
  • Cereți ajutor, sfaturi sau sprijin. Există o mulțime de sprijin disponibil pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate și să trăiți mai sănătos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel