Sari la conținut

Kirstie Alley a murit de cancer de colon. Acestea sunt primele semne ale bolii.

Cancerul colorectal este al patrulea cel mai frecvent cancer din SUA. Medicii recomandă o colonoscopie la fiecare 10 ani pentru persoanele cu vârsta de 45 de ani și peste.

În urma veștii că actrița Kirstie Alley a murit de cancer de colon la vârsta de 71 de ani, mai mulți medici și specialiști în cancer au îndemnat oamenii să facă screening-urile recomandate pentru boală.

Managerul lui Alley a confirmat pentru NBC News că actrița a murit de cancer de colonpe 5 decembrie 2022. Familia lui Alley a spus într-o declarație  că boala a fost descoperită abia recent.

„Ea a fost înconjurată de cea mai apropiată familie a ei și a luptat cu mare forță, lăsându-ne cu certitudinea bucuriei ei nesfârșită de a trăi ”, se arată în comunicat.

Cancerul colorectal sau cancerul de colon

Cancerul colorectal este a patra cea mai frecventă formă de cancer în SUA și a doua cea mai mortală după cancerul pulmonar. Institutul Național al Cancerului din SUA estimează că în acest an vor fi diagnosticate aproximativ 151.000 de cazuri de cancer colorectal, doar în SUA.

Colon cancer, artwork

Cu toate acestea, cancerul de colon poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot semăna cu cele ale altor afecțiuni precum hemoroizi sau sindromul colonului iritabil.

„Din păcate, cancerul de colon nu are multe simptome până nu este avansat, motiv pentru care screening-ul este atât de important”, a spus dr. Paula Denoya, directorul Programului de rezidență în chirurgie colorectală la Stony Brook Medicine.

Pandemia a întârziat, de asemenea, detectarea unor cazuri noi, potrivit dr. Scott Kopetz, profesor la departamentul de oncologie medicală gastrointestinală de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center.

„Pacienții nu au avut acces ușor la colonoscopia de rutină în timpul Covid. Drept urmare, cancerele care ar fi fost surprinse într-un stadiu mai devreme se prezintă acum cu un stadiu mai avansat”, a spus el.

Aproape 90% dintre pacienții cu cancer colorectal au vârsta de 50 de ani sau mai mult, așa că medicii recomandă ca toți cei peste 45 de ani să facă o colonoscopie la fiecare 10 ani.

Dar diagnosticele la adulții mai tineri au crescut: cazurile noi de cancer colorectal au crescut cu peste 2% în fiecare an în rândul persoanelor sub 50 de ani din 2012 până în 2016, potrivit Societății Americane de Cancer.

„Se așteaptă că vor exista 15% din cazurile de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani nu prea mult timp de acum înainte”, a spus dr. Joel Levine, co-director al Programului de prevenire a cancerului de colon la UConn Health.

În general, rata noilor cazuri de cancer colorectal în SUA a scăzut, de la aproximativ 67 la 100.000 de persoane în 1985 la aproximativ 34 în 2019, potrivit Institutului Național al Cancerului.

Semnele precoce ale bolii pot include sângerare rectală sau modificări ale mișcărilor intestinale, cum ar fi constipația sau diareea. Pacienții cu o boală mai avansată pot prezenta, de asemenea, dureri abdominale, oboseală, anemie, scădere în greutate sau scăderea apetitului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel