luni, ianuarie 25, 2021
Elena Oceanu

Klaus Iohannis este așteptat să emită un nou decret de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile. Şeful statului preciza că această decizie este necesară pentru a ţine evoluția epidemiei sub control. Documentul ar trebui emis astăzi, întrucât expiră perioada stabilită inițial.

Potrivit Constituției, starea de urgență poate fi prelungită de câte ori este nevoie, dar numai cu încuviințarea Parlamentului, care trebuie să dea un vot în termen de cel mult 5 zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.

”Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest fel, am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. Vom elabora textul decretului și voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control” a declarat Klaus Iohannis pentru Rador. 
Potrivit prevederilor constituționale, starea de urgență instituită de președintele României poate fi prelungită de câte ori este nevoie, cu perioade de 30 de zile, și de fiecare dată procedura are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Legea fundamentală mai prevede că, o dată cu prelungirea stării de urgență, șeful statului poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia, în funcție de evoluția situațiilor de pericol.