joi, martie 30, 2023

Cheaguri de sânge de la vaccin. Tromboza – procesul de formare a unui cheag (tromb) în interiorul unui vas de sânge – poate apărea în mai multe zone ale corpului, dar, cel mai frecvent, se localizează la nivelul unei vene de la picioare, explicat, pentru smartliving, conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

„Persoana afectată resimte o durere în gambă, zona în care apare cel mai des, cu umflarea piciorului respectiv şi, eventual, cu o roşeaţă a pielii. Pe locul al doilea ca frecvenţă este tromboza vaselor pulmonare – denumită tromboembolism pulmonar, care se manifestă prin dificultate în respiraţie şi/sau o durere în piept”, potrivit specialistului.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

Semne de alarmă

Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat o listă cu simptomele pe care trebuie să le urmărim după vaccinarea anti-COVID-19.

Dacă sunt identificate şi persoanele afectate sunt tratate rapid, ele pot să se recupereze, evitând complicaţiile, susţin oficialii EMA. Persoanele vaccinate trebuie să solicite asistenţă medicală imediată dacă prezintă oricare dintre următoarele simptome:

⦁ dificultăţi de respiraţie;

⦁ durere în piept;

⦁ tumefiere a membrelor inferioare;

⦁ durere abdominală (de burtă) persistentă;

⦁ simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe şi persistente sau vedere înceţoşată;

Te-ar mai interesa: Medicul care a luat șpagă de 6 ori într-o săptămân...

⦁ mici pete de sânge în afara locului de administrare a vaccinului.

Când apar cheagurile de sânge

Cele mai multe cazuri de cheaguri de sânge au apărut în decurs de 2 săptămâni de la administrarea primei doze. Teoretic, manifestările trombozei pot să apară oricând în acest interval, dar, din analiza cazurilor raportate până acum, reiese că ele se fac simțite cel mai adesea în zilele 5-10 de la vaccinare.

„Este important de reținut că simptomele apar la câteva zile de la administrare, și nu imediat. Reacțiile adverse comune la vaccinurile COVID-19 sunt imediate. Pentru orice vaccin, acestea sunt mereu apropiate de momentul injectării – la câteva ore sau în primele 24 de ore. Tromboza nu este un fenomen care apare imediat, motiv pentru care poate fi diferențiată de reacțiile adverse uzuale. Persoanele care primesc un vaccin anti-COVID trebuie să fie atente la simptomele la distanță, cele care nu sunt obișnuite pentru o reacție postvaccinală”, recomandă dr. Bumbea.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

În majoritatea cazurilor raportate, accidentele trombotice au apărut după prima doză de vaccin administrată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private