Sari la conținut

STUDIU: O singură doză de vaccin anti-COVID reduce riscul transmiterii cu 50%

Încă de la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, specialiștii au încercat să determine eficiența acestuia în ceea ce privește transmiterea virusului SARS-CoV-2. Un nou studiu atestă că o singură doză de vaccin anti-COVID poate reduce riscul transmiterii cu 50% în interiorul unei familii, unde riscul de contaminare este crescut.

Studiul, realizat în Marea Britanie de Direcția engleză de Sănătate Publică, susține că o singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate reduce riscul transmiterii până la jumătate.

Potrivit Digi24, persoanele infectate cu virusul la trei săptămâni după administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, a subliniat Public Health England (PHE) într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Riscul transmiterii, redus indiferent de vârsta persoanelor

Acest nivel de protecţie, observat în jurul celei de-a paisprezecea zi după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

„Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.

Acest studiu a urmărit 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv şi le-a comparat cu aproape un milion de contacte ale persoanelor nevaccinate.

Familiile sunt considerate a fi locuri cu „risc ridicat” în ceea ce priveşte transmiterea şi „rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile”, a subliniat PHE.

Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie a precizat că o doză de vaccin permite, de asemenea, după patru săptămâni, reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Studii anterioare ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese la persoanele cu vârsta peste 60 de ani la sfârşitul lunii martie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel