miercuri, septembrie 28, 2022

Căldurile toride de vară din ultimele zile ne duc cu gândul la piscină – unde ne putem răcori, dar și relaxa după o zi plină la birou. Pe cât de plăcută este relaxarea la piscină, pe atât de multe riscuri implică. Este cunoscut faptul ca anumite boli pot fi produse sau agravate de apa din piscina.

„Piscinele se clorinează și de aici rezultă probleme cutanate, date în primul rând de iritația de la clor și apoi infecții pe care le putem lua a nivel cutanat, de la ciuperci, dermatofiții până la inclusiv tricomonas vaginalis. Se pot agrava anumite suferințe dacă există interacțiunea dintre clor și dermatita atopică”, spune medicul dermatolog Olga Simionescu.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind cancerul: deficitul de vitamin...

Cele mai multe dintre aceste afectiuni sunt dermatologice si dintre cele mai frecvente sunt :

  • Granulomul este o afecțiune rară provocată de bacteriile de la piscină. Apare în zona genunchiului și este de natură cronică. Granulomul de piscină poate să apară frecvent la cei care fac baie în piscine cu apă încălzită, în râuri, lacuri. Apare la orice vârstă și se produce în zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne ale granulomului de piscină sunt apariția unor papule violacee care pot evolua spre ulcerație, perioada de incubație fiind de câteva săptămâni.
  • Furuncul – poate fi foarte ușor transmis prin stafilococii prezenți în apa piscinelor.
  • La nivelul piciorului își pot face apariția și verucile, respectiv niște negi dureroși care trebuie cauterizați.
  • O altă boală de piele luată din apă ștrandurilor și a piscinelor este pitiriazisul, manifestat prin pete mici, cafenii, apărute la nivelul trunchiului.
  • Persoanele care suferă de acnee vulgară pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină.
  • Dermatofiția piciorului poate să apară la nivelul spațiului interdigitoplantar sub forma unui prurit accentuat de căldură și de suprainfecția bacteriană. Boala afectează în special bărbații adulți.

In cadrul afectiunilor care se transmit prin apa din piscina ar mai fi de mentionat :

  • conjunctivita data de Chlamidia trachomatis se manifesta prin ochi rosu, secretie conjunctivala mucopurulenta unilaterala si are perioada de incubatie 2 – 19 zile.
  • leptospiroza este o afectiune grava care se poate transmite si ea prin apa contaminata din piscine. Are perioada de incubatie de 2 – 20 zile si se manifesta prin febra, frisoane insotite de iridociclita, conjunctivita pana la neuropatie periferica si semne de iritatie meningeala. Daca este contactata in timpul sarcinii chiar si in perioada de convalescenta poate cauza avort spontan. Diagnosticul este confirmat prin teste serologice pentru leptospira
  • pruritul cutanat poate sa apara la persoanele cu pielea mai sensibila la clorul din apa sau alte dezinfectante.

Cum putem preveni contractarea unei boli de piele la piscină?

„Dacă înainte de piscină folosim săpunuri ele pot usca suplimentar pielea și atunci în baza interacțiunii cu clorinarea să se producă iritații suplimentare. Trebuie să avem papuci proprii. Să nu călcăm prea des în jurul piscinelor pentru că putem să mai recrutăm și infecții cu papilomavirusuri, adică veruci”, a explicat Olga Simionescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private