sâmbătă, decembrie 5, 2020
Irina Lungu

Proprietarii câinilor plini de afecțiune se expun unui risc major, pot dezvolta boli grave, chiar letale.

Atunci când câinele este în plină vervă și dorește să își arate dragostea sau să te consoleze lingându-te ca pe pui al său, să știi că viața ta se poate afla în pericol.

Un expert a desființat mitul conform căruia gura unui câine este mai curată decât cea a unui om, potrivit The New York Post.

Expertul în câini Marty Becker a spus: ”Trebuie doar să privești și să miroși, ca să înțelegi că așa ceva nu e adevărat.”

”Ei cotrobăie în tomberon. Pe noi ne ling pe față, când se întâlnesc între ei, se ling în dos.”

Animalele prietenoase, care adoră să lingă fața stăpânului pot purta o lungă listă de bacterii, cu potențial dăunător omului.

John Oxford, profesor în virusologie și bacteriologie la Universitatea Queen Mary din Londra, a explicat cum simpaticele animăluțe devin purtătoare de bacterii.

El a spus: ”Nu e de vină doar saliva. Câinii își petrec jumătate din viață cu nasul în diverse colțuri dubioase și iau contact cu o mulțime de bacterii, virusuri și germeni.”

Bacteriile rezistente pot cauza o sumedenie de boli foarte periculoase pentru om, unele chiar mortale.

O bacterie extrem de periculoasă, Capnocytophaga Canimorsus,  se găsește în saliva câinelui și poate duce la septicemie și la alte infecții fatale, care provoacă întâi insuficiențe ale organelor și moartea, în cele din urmă.

Primele simptome ale infecției sunt asemănătoare cu cele ale unei boli obișnuite, dar starea se va agrava rapid. Puteți experimenta febră mare, frisoane, transpirație abudentă și lipsă de energie.

Cea mai freventă boală pe care o puteți face de la câine este tricofiția. Tricofiția, numită popular pecingine, este o dermatofitoză, infecție fungică a pielii și anexelor ei. Boala este contagioasă, fiind indusă de dermatofiți din genul Trichophyton(o categorie de fungi implicați în apariția de infecții ale pielii la om și animale).

De obicei aceste ciuperci invadează doar straturile superficiale, cheratinizate, ale pielii. Colonizarea regiunilor păroase ale corpului (scalp, barbă și mustață) poate duce la ruperea sau căderea reversibilă sau ireversibilă a firelor de păr. Pentru prevenirea tricofiției trebuie evitat contactul cu persoane sau animale infectate, respectarea normelor de igienă fiind obligatorie.

Dacă un câine este purtătorul acestei infecții va avea și simptome vizibile, cum ar fi mătreața, pierderile masive de păr și pete colorate pe piele și pe blană.

Copiii sunt cei mai expuși pericolelor, dacă un câine îi linge pe față.

Parteneri