Sari la conținut

La ce oră ar trebui să luăm micul dejun, prânzul și cina

ora ideala pentru cina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ora perfecta pentru ultima masa din zi

La ce oră ar trebui să luăm micul dejun, prânzul și cina. Calitatea dietei noastre joacă un rol decisiv în sănătatea noastră, dar sunt și orele în care alegem să luăm mesele. La ce oră ar trebui să luăm prima masă a zilei, prânzul sau cina?

Vedeți mai jos la ce oră ar trebui să luăm micul dejun, prânzul și cina, potrivit Healthstat.gr.

La ce oră ar trebui să luăm micul dejun?

Un studiu realizat de Universitatea din Telaviv arată că organismul metabolizează mai bine prima masă a zilei înainte de ora 9.30, așa că dacă cineva se trezește târziu, este mai bine să nu aștepte prea mult pentru a lua micul dejun.

În mod similar, se recomandă să nu consumați această primă masă după ora 10:00 deoarece, potrivit experților, de exemplu, insulina, care reglează glicemia, este mai mare dimineața. Prin urmare, când se mănâncă dimineața devreme, se creează o încărcătură de zahăr și energie pentru restul zilei.

pranz intarziat
Sursă foto: Getty Images

La ce oră ar trebui să luăm prânzul?

Pe de altă parte, un studiu realizat de universitățile din Harvard și Murcia și publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate, arată că consumul de alimente la ora prânzului afectează ceasul biologic și favorizează probleme de sănătate precum obezitatea.

În această cercetare se constată că consumul de alimente mai târziu de ora 15:00 previne și pierderea în greutate. Prin urmare, consideră că ora ideală pentru prânz este între 12:30 și 13:30.

În plus, potrivit Mejor con Salud, diferența de ore dintre prânz și micul dejun ar trebui să fie între patru și cinci. Dacă acest lucru nu este posibil, recomandarea este să includeți o gustare bogată în proteine ​​și carbohidrați. În acest fel, se evită foamea excesivă în timpul prânzului, care, conform studiilor, ar trebui să fie mai ușor decât micul dejun, deoarece metabolismul la acea oră nu este la apogeu ca dimineața.

La ce oră ar trebui să luăm cina?

Cât despre cină, cel mai bine este să o savurezi între orele 18:00 și 18:30. Totuși, acest lucru depinde de momentul în care persoana adoarme. Ideal este ca aceasta ultima masa a zilei sa fie consumata cu trei ore inainte de culcare, pentru a facilita procesul de digestie.

O publicație din Jurnalul Internațional de Obezitate afirmă că capacitatea organismului de a regla glicemia devine mai lentă noaptea, iar asta explică de ce persoanele care lucrează noaptea prezintă un risc mai mare de a se îngrașa sau de a suferi de boli precum diabetul.

Experții spun că cele mai bune alimente pentru cină includ peștele, fructele, nucile și curcanul, care conțin un nivel ridicat de aminoacid numit triptofan, care ajută la eliberarea serotoninei și melatoninei, care sunt relaxante și hipnotice și transformă acizii grași în energie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel