Sari la conținut

La ce oră e cel mai indicat să iei cina și ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci noaptea?

Viaţa omului modern poate presupune mese în miez de noapte, dar şi multă grijă faţă de kilogramele în plus care se pot acumula de la zahărul conţinut de numeroase alimente.

Medicii detaliază câteva idei care circulă despre mesele luate în timpul nopţii, îndulcitorii care înlocuiesc zahărul în ideea că îngraşă mai puţin ori despre consumul de apă în cantităţi excesive pentru a slăbi „mai cu spor”, într-un timp scurt.

Prima masă – până la 8.00, ultima – până la 20.00

Problema amatorilor de mese nocturne este că aceştia consumă alimente cu multe calorii. Nu este indicat nici să mâncaţi înainte de culcare pentru că există riscul să apară „arsurile la stomac” şi indigestia.

Alimentaţia sănătoasă nu este reprezentată numai de tipul alimentelor consumate, ci de orele la care servim cele trei mese principale ale zilei, precum şi de felul în care combinăm alimentele pe parcursul unei zile, comentează medicul Bogdan Guinea, consultant în nutriţie şi medic specialist în medicină de urgenţă.

Medicul recomandă ca micul dejun să fie luat la 7.30-8.00 dimineaţa, prânzul în jurul orei 14.00, iar cina până în ora 20.00. Între mesele principale ale zilei se recomandă două gustări formate din fructe sau lactate, la ora 11.00 şi la ora 17.00. După servirea unei mese, organismul nostru direcţionează o bună parte din energie către digestie. De aceea, în timpul nopţii, intrând în starea de veghe, se reduce consumul de energie şi eventualele calorii consumate în această perioadă nu vor fi folosite ca de obicei în asigurarea activităţilor zilnice, ci se vor acumula în organism.

De aceea se recomandă evitarea meselor bogate în calorii după ora 20.00, respectând astfel ceasul intern al fiecăruia şi evitând în acest fel apariţia kilogramelor nedorite.

Îndulcitorii strică modul în care corpul numără caloriile

Zahărul de masă, mierea şi siropul de porumb bogat în fructoză au o sumedenie de calorii.

În loc să le înlocuiţi cu îndulcitori, fiindcă ar fi mai buni pentru siluetă, mai degrabă încercaţi să micşoraţi cantitatea de sucuri, bomboane şi alte dulciuri pe care le consumaţi.

„Puţini ştiu că şi unii îndulcitori au calorii. În urma studiilor s-a demonstrat că îndulcitorii artificiali pot să afecteze capacitatea organismului de „a număra” caloriile. Organismul nostru stabileşte un echilibru între caloriile de care are nevoie şi cele pe care le consumăm noi în funcţie de cât de dulci sunt alimentele ingerate. Cu cât acestea sunt mai dulci şi mai dense, cu atât conţin mai multe calorii. Folosirea îndulcitorilor dereglează acest pro ces. Consumând îndulcitori (mai puţine calorii), organismul nu mai poate asocia gustul dulce cu numărul de calorii, astfel că atunci când consumăm produse care conţin chiar zahăr, organismul va calcula greşit caloriile asociate mancării respective. Drept urmare, vom consuma mai multe calorii”, detaliază consultantul în nutriţie Bogdan Guinea.

De aceea, sfatul nutriţioniştilor este de a consuma îndulcitorii naturali în cantităţi moderate sau reducând semnificativ aportul (cu precauţie pentru cei ce au şi alte afecţiuni).

Apa aduce senzaţia de saţietate pentru scurt timp

Nu există nicio îndoială că apa este vitală pentru organism, însă nu este un factor vital în lupta cu kilogramele, spun nutriţioniştii.

În realitate, dacă beţi multă apă nu mai resimţiţi senzaţia de sete şi este posibil să fiţi tentaţi să apelaţi la sucuri bogate în calorii.

Dar adăugarea unei cantităţi de apă în dietă fără să schimbaţi altceva în stilul alimentar nu face nicio diferenţă în lupta cu kilogramele.

„Numeroase studii au arătat că un consum de apă peste necesităţile organismului nu aduce beneficii. Organismul consumă în medie 1,5-2 litri de apă pe zi, şi de aceea această cantitate trebuie înlocuită nu numai din consumul de apă, ci şi din alimentaţie. Într-adevăr consumul excesiv de apă duce la «umflarea» stomacului şi la instaurarea senzaţiei de saţietate. Însă asta se întâmplă pentru o perioadă scurtă de timp, apa eliminându-se repede, iar excesul zilnic poate duce la dezechilibre majore”, mai explică consultanul în nutriţie Bogdan Guinea.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel