duminică, august 14, 2022

Deserturile, gumele de mestecat, sucurile, cafeaua instant, îngheţata, bomboanele, iaurturile, aproape toate produsele dietetice, „light” sau „sugar free” nu sunt nicidecum o alegere sănătoasă. Cercetătorii avertizează că îndulcitorii artificiali folosiţi pentru a înlocui zahărul sunt de fapt de sute de ori mai dulci decât acesta şi produc numeroase probleme de sănătate:

Te-ar mai interesa: Florin Salam, reacție acidă în miez de noapte: Lăs...

Obezitate
Principalele ingrediente ale aspartamului, fenilalanina şi acidul aspartic, stimulează eliberarea de insulină şi leptina, hormoni care îndeamnă corpul să stocheze grăsimile. În plus, pentru că nevoile de zaharuri nu sunt satisfăcute, îţi va fi poftă de dulciuri, iar consumul acestora îţi va influenţa greutatea corporală.

Cancer la creier
Legătura dintre aspartam şi cancer continuă să fie controversată. În timp ce unii oameni susţin că nu ar avea nimic de a face unul cu altul, au existat de-a lungul timpului numeroase dovezi susţinătoare.

Un exemplu ar fi situaţia din anul 1984 din America, atunci când a fost aprobată utilizarea aspartamului pentru sucurile dietetice: consumul a fost uriaş, iar un an mai târziu, incidenţa cancerului la creier a fost mai mare ca niciodată şi a continuat să se menţină ridicată şi în anii următori.

Te-ar mai interesa: Beneficiile foliei de aluminiu pentru sănătate. Li...

Aspartamul este cel mai periculos îndulcitor artificial din prezent, de 180 de ori mai dulce decât zahărul, prezent în peste 6000 de produse alimentare. La nivel global, peste 250 de milioane de oameni îl consumă, în peste 100 de ţări.

Sindrom metabolic

După folosirea îndelungată a îndulcitorilor, una dintre principalele probleme de sănătate care apare este sindromul metabolic. Sindromul metabolic denumit şi Sindromul X sau ,,Ucigaşul tăcut” este o tulburare a metabolismului definită prin asocierea dintre scăderea toleranţei la glucoză, creşterea trigliceridelor plasmatice , scăderea HDL colesterolului şi hipertensiunea arterială, această alăturare având la bază insulino-rezistenţă şi hiperinsulinism compensator.

Te-ar mai interesa: Previziuni rune 15-21 august. Voropchievici: Vine ...

Principalul pericol al sindromului metabolic sunt bolile cariovasculare, persoanele afectate având un risc de 4 ori mai mare de a suferi un accident cardiovascular. Acumularea colesterolului de-a lungul arterelor favorizează formarea plăcilor de aterom şi a leziunilor.

Diabet de tip 2

Consumul de îndulcitori artificiali care conţin sucraloză măreşte nivelul de zahăr şi prin urmare creşte cantitatea de insulină pe care corpul o produce. Aceasta ar putea fi o cauză a diabetului, mai ales a celui de tip 2, susţine Yanina Pepino, asistent universitar la facultatea de medicină Washington din St. Louis (SUA).

Te-ar mai interesa: Adevărul despre relația dintre Alain Delon și Ramo...

Cu ce îi putem înlocui

Miere de albine: are un indice glicemic mediu şi este o alternativă excelentă la îndulcitorii artificiali.

Siropul de arţar: conţine mangan şi zinc, are puţine calorii şi este o alternativă sănătoasă la zahăr şi îndulcitorii artificiali.

Nectar de agave: din ce în ce mai multă lume începe să consume nectar de agave în loc de zahăr sau îndulcitori artificiali. Acest nectar conţine vitaminele B, C, D şi mineralele seleniu şi crom, printre altele.

Te-ar mai interesa: Medic român: ”10 gânduri de om prost”...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private