marți, octombrie 19, 2021

Cancerul pulmonar este, în majoritatea cazurilor, cauzat de fumat. Deși este o afecțiune foarte gravă, într-adevăr, mulți oameni uită, de fapt, câte boli poate cauza consumul de tutun. Iată la ce riscuri te expui dacă

fumezi, în afara cancerului pulmonar!

Cancerul pulmonar este cea mai cunoscută repercusiune a fumatului. Totuși, este important să știi că nu este singurul efect negativ al acestui obicei. Multe boli se pot dezvolta în urma practicării acestui obicei nesănătos.

La ce riscuri te expui dacă fumezi?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, expune o listă cu cele mai frecvente afecțiuni pe care le poți dezvolta dacă fumezi.

Alte tipuri de cancer. Fumatul crește riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul gurii, al gâtului (faringelui), al esofagului, al laringelui, al vezicii

urinare, al pancreasului, al rinichilor, al colului uterin și al unor tipuri de leucemie. În general, fumatul cauzează 30% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Probleme ale inimii și ale sistemului circulator. Fumatul crește riscul de a muri din cauza bolilor de inimă și ale vaselor de sânge (cardiovasculare), inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Dacă aveți o boală a inimii sau a vaselor de sânge, cum ar fi insuficiența cardiacă, fumatul vă agravează starea.

Diabet. Fumatul crește rezistența la insulină, ceea ce poate pregăti terenul pentru diabetul de

tip 2. Dacă aveți diabet, fumatul poate accelera evoluția complicațiilor, cum ar fi bolile renale și problemele oculare.

Probleme oculare. Fumatul vă poate crește riscul de probleme oculare grave, cum ar fi cataracta și pierderea vederii din cauza degenerării maculare.

Infertilitate și impotență. Fumatul crește riscul de fertilitate redusă la femei și riscul de impotență la bărbați.

Complicații în timpul sarcinii. Mamele care fumează în timpul sarcinii se confruntă cu un risc mai mare de naștere prematură și de a da naștere unor copii cu greutate mai mică la naștere.

Răceală,

gripă și alte boli. Fumătorii sunt mai predispuși la infecții respiratorii, cum ar fi răceala, gripa și bronșita.

Boala dinților și a gingiilor. Fumatul este asociat cu un risc crescut de a dezvolta inflamații ale gingiilor și o infecție gravă a gingiilor care poate distruge sistemul de susținere a dinților (parodontită)”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Ultimele stiri